НОВИНИ

Президентът: Издаването на указа зависи от работата на депутатите

Снимка: Десислава Кулелиева
bnt avatar logo
от БНТ
10:20, 03.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Издаването на указа за разпускане на НС зависи от това как народните представители ще организират оттук нататък своята работа, така че да изпълнят поне най-важната част от задачата, която е пред тях. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му на дневен ред не е толкова датата на изборите, а дали НС ще се мобилизира да свърши поне част от работата.

"На плещите на народните представители лежи отговорността за актуализация на бюджета. Вярвам, че те няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари. Всички очакваме в оставащите дни те да организират максимално добре своята работа. Има и важни проектозакони, които предстоят да бъдат гласувани", каза президентът.

"Народното събрание отказва да вземе, каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Мисля, че това не е добър сигнал към българските граждани", допълни още Радев.

За избори 2 в 1 президентът пак повтори, че такова смесване е против духа на нашата Конституция.

"Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, а и трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, което се свързано и с разход на средства и с време", каза той.

Радев акцентира на това, че ще търси рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена.

Той заяви, че темата за бъдещ служебен кабинет не е на дневен ред.

"С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля антагонизма, насаден между партиите и мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати", каза Радев.

Не пожела да коментира дали ще подкрепи партиен проект около служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Румен Радев участва днес в откриването на военномедицински симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия. Президентът наблюдава демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.

Радев поздрави ръководството на ВМА за създадения център, което за него е огромна инвестиция в бъдещето на нашите въоръжение сили.

Вижте повече в репортажа на Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Стоев: Този медал ми е най-скъп
Мартин Стоев: Този медал ми е най-скъп
МТСП: С близо 14% е намалял броят на продължително безработните за година
МТСП: С близо 14% е намалял броят на продължително безработните за година