НОВИНИ

Отново нерегламентирано сметище в Самоков

Стела Илиева
от Стела Илиева
08:55, 03.09.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът с огромното нерегламентирано сметище край село Мала църква е от години, твърдят живеещите там. Миналата година то е било почистено, но хората продължават да изхвърлят боклука си там.

"Това сметище, ние сме от 20 години, тук имаме къща, винаги е било ужасно, защото е било точно до красивата гора, децата от там минават за разходка и няма оправяне. С годините се увеличи там всичко, карат строителни материали, всякакви отпадъци. То по принцип трябва да се вземат мерки от Самоков, от общината, обаче не го правят", разказва Румен Славев.

Освен строителни материали, тук могат да се срещнат и много битови отпадъци, както и дървесина. А самото нерегламентирано сметище достига до 100 метра. През годините е имало сигнали от граждани, но глобени няма.

"Трудна е процедурата. Трябва, доказуемостта е сложна работа. Трябват свидетели", казва кметът на селото Ивайло Петров.

Версиите за това кой изхвърля боклука си там са много. Единственият начин да бъде почистено е с багери и тежка техника.

Според община Самоков жителите могат да изхвърлят битови и строителни отпадъци безплатно в Регионалния център за управление на отпадъци за граждани.

"Образуването на нерегламентирани сметища на територията на населените места в община Самоков е проблем, с който все още не сме се справили напълно. От направените анализи и възможности за решение, предвиждаме във всяко населено място да се постави контейнер за строителни отпадъци, който да се извозва периодично", казват в изявление от общината.

Жителите на село Мала църква се надяват в най-скоро време боклукът да бъде премахнат и отново да се наслаждават на красивата природа.

Вижте повече в репортажа

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цената да си жена в Афганистан
Цената да си жена в Афганистан
Любо Ганев: Момчетата ни по волейбол за мен са световни шампиони
Любо Ганев: Момчетата ни по волейбол за мен са световни шампиони