НОВИНИ

Зам.-министърът на здравеопазването: Хората се държат различно след 23 ч., а не вирусът

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 03.09.2021
5598
Чете се за: 02:52 мин.
Здраве
Слушай новината

Заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров, коментира че най-вероятно в текстовете на заповедта за новите мерки трябва да се внесат уточнения. Обясни, че всяко отделно събитие на фестивалите може да се провежда, ако се спазват мерките за отстояние и брой присъстващи. В "Денят започва" той каза, че няма дефицит на кислород и на Ремдисивир и уточни, че ако на едно място са само ваксинирани хора - то за тях мерките отпадат.

"Искам да поясня - никой никого не желае да ваксинира. В момента така или иначе има ограничение в капацитета за заведенията. Няма ограничения в капацитета в процента, просто има задължително отстояние между маси и столове", каза Петров.

По думите му практически нищо няма да се промени за заведенията, които работят до 23.00 ч. Новите мерки засягат главно нощните клубове.

"Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23.00 ч. и след 23.00 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23.00 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение", уточни Петров.

Заместник-министърът поясни, че в момента възприемаме възможно най-леките мерки. Основните цели са две - да не се претоварят болниците и да бъде предпазена най-уязвимата част от обществото.

"В момента ниското ниво на ваксинация при нас се отразява като висока смъртност. Ние нямаме чак такова ниво на заболеваемост, но имаме доста по-висока смъртност от тази в Западна Европа", каза зам.-министърът.

Кампаниите ще продължат, но изборът за имунизиране е личен. Според Петров настроенията против ваксинирането са големи и не могат да се преодолеят лесно.

Той обясни още, че ограниченията на открито са създадени за местата, където се събират тълпи: конгреси и големи фестивали, на които идват хора от цялата страна.

"Ако трябва, ще прецизираме текста, никой текст не е съвършен. В самата заповед има, че ресорните министерства по отношение на техните структури, ще имат право да издават указания съгласно с министерството", уточни зам.-министърът на здравеопазването.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След градушката в Пловдивско: 64 хектара реколта е унищожена напълно
След градушката в Пловдивско: 64 хектара реколта е унищожена напълно
Мъж рани с нож шестима души в Нова Зеландия
Мъж рани с нож шестима души в Нова Зеландия