НОВИНИ

Министър Кацаров: Прилагаме новите мерки, принудени от ситуацията

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:47, 02.09.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Още
Слушай новината

Нови противоепидемични мерки влизат в сила от 7 септември. Учебната година ще започне присъствено, падат ограниченията за брой заети места в заведенията, но при определени условия.

Високата смъртност, малкият брой ваксинирани и ръстът на хоспитализациите са сред основните причини мерките да се затягат.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията", заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

След 10 дни ограниченията ще бъдат преразгледани и ако се налага, ще се наложат по-тежки. Според здравния министър ситуацията е сериозна, но е под контрол. Различното този път е, че отпада изискването за процент заети места за заведенията, игралните зали и казината.

"Премахнахме това нещо с капацитета, защото то не може да се провери и да се контролира. Това, което може да се провери е отстоянието между посетителите и броя на посетителите на маса", допълни още Кацаров.

Заведенията за хранене и игралните зали ще могат да работят на пълен капацитет за ваксинирани и неваксинирани клиенти стига да затворят в 23 часа и да помещават до 6 души на маса. Сутринта от министерството обявиха, че часът ще бъде до 22 часа, но той беше променен според заповедта - до 23 часа.

Въвеждат нови ковид мерки: Училищата започват присъствено, заведенията ще работят до 22.00 часа

Ако обаче персоналът е напълно ваксиниран, преболедувал или има отрицателни тестове и тези ограничения падат. Предложенията от бизнеса за финансови компенсация са изпратени в министерството на финансите и на икономиката.

Според министъра на социалната политика има предвидени обезщетения за пострадалите бизнеси, но при условие, че се приеме актуализацията на бюджета.

"В актуализацията са предвидени средства, които да могат да покрият както затворените бизнеси, включително и самоосигуряващите се лица, които са засегнати, и така популярната мярка 60 на 40 да продължи да действа. За всички затворени бизнеси 75 на 0, със 75% от осигурителния доход на работещите", каза служебният министър на труда Гълъб Донев.

Делта вариантът напълно доминира у нас, а това е предпоставка за по-бързо развитие на епидемията.

Министър Кацаров: Чакаме становище от ЕМА за третата доза ваксина

"Заразява при по-ниска доза. На практика един човек заразява от 6 до 8 от присъстващите около него хора", каза проф. Ива Христова, изпълнителен директор на Център по заразни и паразитни болести.

Мерките, според здравния министър са съобразени с плана за справяне с COVID кризата.

Кацаров издаде заповедта за въвеждане на новите противоепидемични мерки, която влиза сила от вторник, 7 септември. Цялата заповед за новите противоепидемични мерки четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните 11 мъже край Ихтиман са от Афганистан
Задържаните 11 мъже край Ихтиман са от Афганистан
Роналдо пропуска следващия мач на Португалия заради бурното си празнуване
Роналдо пропуска следващия мач на Португалия заради бурното си празнуване