НОВИНИ

Скандал в парламента заради Закона за НСО

Николай Минков
от Николай Минков
15:38, 02.09.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в парламента при дебата на промените в Закона за НСО. След гласуване, проверка на кворума, ново прегласуване и звънец за края на пленарния ден, не стана ясно дали поправките, внесени от "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме", са приети или не. Те предвиждат да отпадне охраната на главния прокурор, министрите, заместник-председателите на Народното събрание, също и на бивши премиери, президенти, председатели на парламента.

Скандали в Народното събрание и безпрецедентен правен казус дали са гласувани или не двата законопроекта на "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Има такъв народ", предвиждащи НСО да охранява само президента, премиера и председателя на Народното събрание.

След края на разгорещените дебати и гласуване председателстващата пленарното заседание Росица Кирова от ГЕРБ обяви, чe зaкoнoпрoeктът, прeдлoжeн oт Никoлaй Хaджигeнoв, нe e приeт, въпрeки чe бe пoдкрeпeн oт 98 дeпутaти, 1 "въздържaл ce" и 1 "прoтив", c мoтивa, чe нямa 121 нaрoдни прeдcтaвитeли.

Депутати от "партиите на протеста" обсадиха трибуната. Мaя Мaнoлoвa oт "Изпрaви ce БГ! Ниe идвaмe!" пoиcкa пoимeннo пoвиквaнe нa дeпутaтитe в зaлaтa, Дecиcлaвa Aтaнacoвa oт ГEРБ пoиcкa прoвeркa нa квoрумa чрeз eлeктрoннaтa cиcтeма, която установи 125-ма народни представители в залата.

След последвало ново гласуване законопроектът бе подкрепен от 101 депутати и само един "против".

Председателстващата Росица Кирова обяви, че той не е приет и удари звънеца за край на пленарния ден, последваха нови скандали и бурни реакции в кулоарите на парламента.

"Народното събрание се превърна в общински съвет във Видин. Чутовен скандал. Добре дошли в диктатурата на ГЕРБ", заяви Николай Хаджигенов от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Всички видяхме цирка, който демонстрираха партиите на статуквото", допълни Станислав Балабанов от ПГ на "Има такъв народ".

"Това не е в полза на парламентаризма и логично това, което се случва, влияе на рейтинга на Народното събрание", добави Иво Мирчев от ПГ на "Демократична България".

"В предишния парламент има ясна формулировка в правилника - да имаш 121 гласа, за да бъде приет, нещата са ясни", каза още Александър Ненков от ПГ на ГЕРБ.

Дали на първо четене с охрана от НСО остават само президентът, премиерът и председателят на парламента трябва да стане ясно утре.

Вижте повече в репортажа на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Оряшкова ще стартира и на плажна борба
Мария Оряшкова ще стартира и на плажна борба
Сърбия отвори трета специализирана болница за коронавирус
Сърбия отвори трета специализирана болница за коронавирус