НОВИНИ

Премиерът: Новите мерки са щадящи

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:30, 02.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Последните мерки от Министерството на здравеопазването са щадящи и определят редица ограничения за работа, събирания и бизнеси на затворено. Мерките на открито са по-либерални. Това коментира служебният премиер Стефан Янев по повод информацията от днес, че в страната предстои въвеждане на нови ограничителни мерки.

Механизмите за компенсация са в обичайните рамки 60 на 40. Тези средства ги няма и зависят от актуализацията, посочи премиерът.

МЗ все пак събра кураж за мерки. Репликата на министър Кацаров, че ги прилага с нежелание, компрометира. Отговорността е на тези, които чертаеха разделителни линии. Доктор Кацаров е с антиваксърски възгледи, неговите действия не допринесоха за управлението на ковид кризата. Всичко това доведе до там медиците да се борят сами, а ние си играем на избори. Кое мотивира решението да даряват ваксини, заяви д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

Стефан Янев уточни, че даренията и продажбата на ваксини задължително трябва да минат през ратификация, защото това са тристранни договори. Министерският съвет е отправил тези решения към НС за ратификация. Ако не стане на време, ще има репутационни щети за България, смята премиерът.

"Мерките, които постепенно вървят една след друга на МЗ волю или неволю започват да повтарят същите мерки, които взимаше предишното управление", коментира Георги Михайлов от "БСП за България".

Народното събрание е поставено да носи отговорност за решение, от което МС бяга, отговори Дариткова.

Няма направено дарение или продажба преди да е направена ратификация, категоричен беше Стефан Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС ще заседава извънредно на 7 септември за актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО
НС ще заседава извънредно на 7 септември за актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО
Жена блъсна шофьор на автобус, аварирал на пътя в Бургас
Жена блъсна шофьор на автобус, аварирал на пътя в Бургас