НОВИНИ

7 млади състезатели по кану-каяк се нуждаят от средства, за да заминат на състезание

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 03.09.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

7 млади състезатели по кану–каяк от два пловдивски и един столичен клуб могат да се разминат с мечтата си да участват в голямата международна регата в град Рачице, Чехия, която стартира на 8 септември.

Децата са на възраст от 15 до 18 години. 5 от тях от спортен клуб "Тракия" (Пловдив), едно от СК "Чипилски" и едно от столичния клуб по кану-каяк "Спорт за теб и мен".

До този момент от ръководството на СК Тракия покриват разходите на децата за спане, храната, регистрация и акредитация, плюс европейска застраховка за ковид и наем на лодка "четворка". Целият престой струва 250 евро на дете.

Това обаче не е достатъчно, тъй като променящата се ковид обстановка предизвиква и нови разходи за PCR тестове, а и все още не са осигурени средства за транспорт, който ще е нужен за близо 3000 километра отиване и връщане. Всичко трябва да се реши в кратък срок, той като заминаването за Чехия трябва да стане на 8 септември най- късно.

"Реално отиват около 500 - 600 евро, което ще бъде за сметка на децата, разпределено на дете - около 200 - 220 евро. Може би всяко едно дете ще трябва да добави от себе си, което за някои семейства не е много, но пък за някои е доста", казва треньорът по кану-каяк Нина Мекерешка.

През миналата година Българската федерация по кану-каяк е поела разходите по състезанието, тъй като голяма част от стартовете на различните регати от спортния календар не се състояха заради пандемията. Част от спестените средства са били насочени към клубовете с участници в традиционната регата в Рачице. Тази година обаче спортният календар поне до момента върви по план и няма как да бъдат отделени същите средства.

Децата се надяват, че ще имат шанса да проверят възможностите си на силната Регата в Рачице, въпреки че през последните дни признават, че тренират под напрежение заради несигурността дали ще отпътуват.

"Защото сме тренирали цяла година все пак и сме се борили точно за това състезание и накрая ни съобщават, че може да не идем. Ще представим България и оттам се започват още по-големи успехи. Оттам се започва най- вече и мечта е на всеки, да иде там и да представи своята страна", казва състезателят Мартин Видолов.

Необходими са не повече от 1500 лева, за да тръгнат за мечтаното състезание са, категоричен е треньорът.

"Идеята ми е когато застанем следващата година напролет, да покриваме нормативи за Европейско и за световно, да имат ясна представа за какво става въпрос, защото аз обяснявам едно, а те по свой начин съвсем друго си мислят че е. Заставайки след това отново, след един такъв старт навън, вече самочувствието е друго, а самата убеденост е друго и мисля, че е един трамплин за тях", казва Нина Мекерешка.

Репортер: Мария Павлова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Мутафчиев: Държавата трябва да компенсира хората на изкуството
Христо Мутафчиев: Държавата трябва да компенсира хората на изкуството
Новите мерки: резултат от ниския ръст на имунизация и четвъртата ковид вълна
Новите мерки: резултат от ниския ръст на имунизация и четвъртата ковид вълна