НОВИНИ

Неизвестните отпаднаха: На 7 септември БСП връщат мандата

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:20, 02.09.2021
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Слушай новината

Два важни отговора, от които зависят много политически ходове, бяха получени днес. Първо - президентските избори ще са на 14 ноември. Това решиха депутатите без никакъв дебат.

И второ - БСП реши да върне мандата за съставяне на правителство на 7 септември. Oт това зависи много кога президентът ще насрочи предсрочните парламентарни избори.

Корнелия Нинова обоснова решението с това, че въпреки усилията на левицата, не са успели да получат подкрепа от "партиите на протеста".

"Смятаме, че е безсмислено повече да се продължават тези усилия, да се предлага министър-председател проформа. Няма смисъл от всичко това. Ясно е, няма формирано мнозинство и желание за редовен кабинет. Връщаме нереализиран мандат във вторник. Доволни сме от факта, че днес поне се прие нашето предложение да започне в ускорени срокове актуализацията на бюджета", заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

Тя изрази надежда, че президентът ще задържи няколко дни разпускането на парламента, за да може да бъде приет бюджетът. Надява се също, че актуализацията няма да се осуети от огромния брой предложения.

"Вече са започнали да летят всякакви предложения по актуализацията на бюджета, от всички парламентарни групи са внесени в деловодството. Дано да не допуснем опасността от популистко и предизборно наддаване, което накрая да не доведе до резултат", допълни Нинова.

Вътрешната опозицията не пропусна възможността отново да критикува Нинова. Според Кирил Добрев тя не може да обедини БСП, а се опитва да обедини други партии, но без успех.

"Кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме. Е, днес е ясно, БСП ще я плати. Влизам вътре да изгледам един моноспектакъл воден от г-жа Нинова", добави Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП.

Преди да стане ясно решението на БСП, останалите партии коментираха ситуацията с третия мандат.

"Единствената логика да продължи да функционира още известно време този парламент е да се направи актуализацията на бюджета, а това наистина е важно. Това го желае и между другото, или поне така го беше заявил в началото, и президентът Радев. Това мисля, че е желание, включително и на всички парламентарни сили, защото има смисъл за държавата. Дали ще се случи - не зная", подчерта Филип Станев от "Има такъв народ".

ГЕРБ-СДС са убедени, че президентът Радев е искал да не се реализира третият мандат.

"Имаше заявки още преди да бъде връчен мандатът, че определени партии като "Демократична България" няма да го подкрепят, ако е в ръцете на БСП. Аз смятам, че президентът по-скоро сякаш имаше интерес да не се случи правителство в това Народно събрание и да се отиде на президентските избори със служебното правителство. От тук нататък това ще задълбочи политическата криза, в която се намираме", поясни Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

За "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" е било грешка, че президентът връчи третия мандат на БСП.

"Даването на третия мандат на БСП беше грешка. Очевидно. Втори път, при това една и съща грешка. И резултатът е същият. Няма нищи неочаквано. Два пъти настъпваме една и съща мотика. Какво очакваме да се случи трети път?", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

БНТ: Трябва ли да бъде забавено връщането?

"Да. С няколко дни, за да може събранието да приключи поне тези важни законопроекти, с които започнахме на практика правосъдната реформа, така че трябва да изкараме още 10-ина дни, две седмици, за да можем да приключим поне това, за да има смисъл, да се знае защо сме били тук изобщо", категоричен е Николай Хаджигенов.

"Трябваше да има разговор преди връчването на третия мандат. Госпожа Нинова отказа, с което всъщност доведе до тази ситуация и сега сме в тази ситуация, в която третият мандат абсолютно предизвестено е мъртвороден и беше използван само за пиар. Ако сега те не го задържат поне, за да можем да разгледаме изменението в ЗСВ, защото това е въпрос на парламентарно време, което трябва да получим, тогава ще стане ясно, че е било абсолютно самоцелен пиар, цялото това получаване на мандата от страна на БСП", коментира Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

Верни на стила си ДПС не бяха конкретни.

"Що се отнася до процедурата по актуализацията на бюджета, тя вече е започнала. Ние участваме, подготвили сме си нашите предложения за изменението на бюджета и, ако стигне времето, предполагам, че това изменение ще бъде факт. А дали ще върнат мандата и кога БСП, затова и те са получили третия мандат. Тази отговорност е свързана с групата на "БСП за България", каза още Халил Летифов от ДПС.

Сега на ход е президентът Радев - след като БСП върнат мандата, трябва да реши кога ще разпусне Народното събрание и коя ще е датата на парламентарните избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България спечели точка след бойко реми с Италия
България спечели точка след бойко реми с Италия
Актьорът от "Дързост и красота" Рон Мос излезе на сцената на Античния театър в Пловдив
Актьорът от "Дързост и красота" Рон Мос излезе на сцената на Античния театър в Пловдив