Една година от протестите срещу кабинета на Борисов и Гешев

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:55, 02.09.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес се навършва една година от така нареченото "Велико народно въстание". Така беше наименувана 56-ата вечер на антиправителствени протести в София. Протестът премина при сериозни сблъсъци между полицията и протестиращите.

Тази вечер протестиращи ще се съберат пред сградата на президентството, за да отбележат този ден. Организаторите наричат този ден "Кървавата сряда". На втори септември се стигна до сериозни сблъсъци между полицията и протестиращи. Година по-късно действията на полицията отново са обект на проверка заради нови кадри с полицейско насилие.

Втори септември 2020-та година. Пореден ден на протести с искане за оставка на кабинета "Борисов" и главния прокурор. В този ден депутатите се връщаха и на работа за началото на есенната сесия, но в нова пленарна зала. Още сутринта напрежението ескалира. Протестиращите опитаха до пробият блокадата от тежковъоржени полицаи откъм Донкудов.

При сблъсъците полицията използва лютив газ. Обгазени бяха протестиращи, полицаи така и журналисти.

Вечерта напрежението отново ескалира. Бомбички, пиратки и предмети полетяха към централния вход на бившия Партиен дом.

Година по-късно действията на полицията станаха обект на дискусия и проверка в парламента. В ресорната комисия беше разпитан и един от пострадалите протестиращи.

Един от лидерите на "Отровното трио" и настоящ народен представител Николай Хаджигенов почете с декларация от трибуната на Народното събрание така наречената "кървава сряда" на протестите. Според Хаджигенов този ден ще о остане в историята със срама на ГЕРБ и бившия премиер Борисов.

"Те окървавиха собствения си народ за собствение си интерес. Да запазят трона, да запазят възможността да крадат на воля. Всичките тези хора, те победиха. Те успяха, ние успяхме и да кървата сряда е гордост за свободния български народ и срам за диктатора", зави Хаджигенов.

Равносметката след първото Велико народно въстание - 26 задържани, 80 ранени полицаи и неясен досега брой пострадали протестиращи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Актьорът от "Дързост и красота" Рон Мос излезе на сцената на Античния театър в Пловдив
Актьорът от "Дързост и красота" Рон Мос излезе на сцената на Античния театър в Пловдив
Проучване: Ваксинираните са два пъти по-склонни да прекарат COVID-19 без симптоми
Проучване: Ваксинираните са два пъти по-склонни да прекарат COVID-19 без симптоми