НОВИНИ

Идва ли нов политически проект за предстоящите парламентарни избори?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:15, 02.09.2021
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Коментари в кулоарите на парламента по набиращата все по-голяма популярност теза, че е възможно един нов политически проект, ръководен от настоящите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев да бъде реализиран още за предстоящия извънреден парламентарен вот през ноември.

Строгата политическата логика изправя бъдещето на един такъв проект пред голямо предизвикателство, коментира в "Денят започва" по БНТ социологът Боряна Димитрова.

"Дали този проект ще съумее да разтвори ветрилото на партиите които са подкрепяли и подкрепят президента или той просто ще фрагментира допълнително този вот откъсвайки от всички партии-той има потенциал да откъсва от всички с изключение на ГЕРБ", коментира Димитрова.

От "Има такъв народ" са на мнение, че няма нищо по-хубаво от това хората да могат да избират между различни политически субекти.

"Понеже има много сравнения в медиите, че Кирил Петков прилича на Джон Траволта, имаше един филм с Джон Траволта - "Лице на заем". Напълно е възможно, ако такъв нов политически субект се появи да се окаже, че ще вземе едно лице на заем от Христо Иванов и може да се окаже, че тежестта политическата дясна, интелектуална на г-н Христо Иванов рязко ще намалее", заяви Филип Станев от "Има такъв народ".

Кирил Петков: Няма да коментирам бъдещ политически проект, докато съм министър

"Мисля, че таргет групата там е друга и други партии трябва да се притесняват и вече ги посочихме в пленарна зала. Г-н Цонев ясно ги посочи, обърна се конкретно по име към г-н Христо Иванов и мисля, че там ще са огромните притеснения", каза Петър Чобанов от ДПС.

"Ние нямаме гласове, имаме подкрепа, която сме изработили, заслужили и не се притесняваме, че някой ще вземе някои наши гласове. Напротив Кирил и Асен са наши съмишленици, ние сме ги подкрепяли досега и логичното би било да търсим съвместни действия по общите каузи които се ползват с обществено доверие", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

На добър час на всички бъдещи проекти пожелаха от ГЕРБ.

"Всеки ще има своите послания и избиратели, при предните избори имаше един незаобиколим фактор. Надявам се и други такива да има при следващи кампании. Всеки може да създава политически проекти. България е свободна държава. Ако събира съмишленици на добър час", заяви Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС.

По думите на Атанасова много партии са се опитвали да коментират колко гласа ще отнемат от ГЕРБ.

Кога президентът ще разпусне НС и коя ще е датата на парламентарните избори?

От БСП коментираха, че само двамата министри могат да отговорят дали такъв проект ще има и дали това ще стане за предстоящия вот.

"Ние си следваме нашата линия на поведение, нека те си вземат решение какво да правят", каза Борислав Гуцанов от БСП.

От най-малката парламентарна група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" са скептични за близкото бъдеще на този евентуален нов политически проект.

"В политиката станало е само това, което е станало. Така, че отговорите от двама успешни министри на служебния кабинет може да вземете лично от тях", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

Заключението на социолога Боряна Димитрова е, че политическото предизвикателство пред подобен проект е изначално заложеният конфликт от факта, че има 3 партии в парламента, подкрепили президента - БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", а на политическия терен този проект ще бъда в конкуренция с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Ще обявя какъв проект ще правя след като приключи мандатът
Кирил Петков: Ще обявя какъв проект ще правя след като приключи мандатът
Единственото си интервю за българска медия Микис Теодоракис даде за БНТ
Единственото си интервю за българска медия Микис Теодоракис даде за БНТ