НОВИНИ

Изслушаха премиера и външния министър за мигрантския натиск

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 02.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Само за денонощие са били осуетени 200 опита за нелегално преминаване на границата от нелегални мигранти. Те опитват през компрометираната ограда, през река Марица, но и през контролно-пропускателните пунктове, скрити в моторни превозни средства.

Във връзка с динамичната обстановка още следващата седмица Министерския съвет ще свика Съвета по сигурността. Поставен е и въпроса за увеличаване присъствието на Фронтекс.

"Преминавайки Марица, която в момента е с малка дълбочина, ако забележат нашите гранични сили, се връщат обратно, минават по гръцка територия, навлизат в дълбочина, след което избират, това са факти, това са данни от нашите гранични служби - избират място, където вече да навлязат в България през Родопите и т.н.", обясни служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Други мигранти опитват да минат с превозни средства.

"Нашите граничари са залавяли скрити в средата на товарните автомобили, които извозват дървен материал афганистански граждани", допълни още Рашков.

Преди на бежанците помагали предимно български граждани, сега ситуацията е различна

"Ползват съдействието на чуждите граждани, които вече са намерили статут в нашата страна. Това усложнява наистина проблема с пресичането на тези канали. Разследват се малко под 200 лица, които се занимават с такава дейност", каза Рашков.

Стефан Янев: Към момента не се налага включване на въоръжените сили в охраната на границата

Съветът по сигурността към МС ще бъде свикан следващата седмица. Международната операция на Фронтекс продължава и в момента, заяви служебният премиер. България настоява.

"За увеличаване присъствието на Фронтекс, за увеличаване на тяхното физическо присъствие като хора, включително беше поставен въпросът и за финансово подпомагане", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Афганистански гражданин, който дълги години е работил за Българското посолство в Кабул, и неговото семейство от 15 души вече е евакуирано и настанено у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Талибаните обявяват новия кабинет на Афганистан до дни
Талибаните обявяват новия кабинет на Афганистан до дни
Задържаните 11 мъже край Ихтиман са от Афганистан
Задържаните 11 мъже край Ихтиман са от Афганистан