НОВИНИ

На 15 септември учебната година започва присъствено

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:00, 02.09.2021
5133
Чете се за: 04:45 мин.
Още
Слушай новината

Окончателно - учебната година започва присъствено. Служебният премиер и още трима министри обявиха решението дни след като родители протестираха под прозорците на здравното министерство с настояване децата им вече да не учат дистанционно. Какво ще стане обаче, ако ситуацията с коронавируса се усложни?

Ако се случи така, че в конкретно училище има огнище на зараза - РЗИ-тата по места ще съгласуват с образователното министерство евентуалното преминаване на училището или на отделните класове в дистанционна форма на обучение.

Основата разлика сега е, че няма да се затварят всички училища в една област само защото в областния град има много заразени. Ще се търси индивидуален подход - град по град и училище по училище. Заявката на служебния премиер, а и на образователния и на здравния министър е тази година да бъде максимално присъствена.

И така след по-малко от две седмици училищата трябва да са пълни с ученици, като всеки от тях задължително ще носи маска. Дори във физкултурния салон.

"Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинираме - говоря за родители, говоря за учители", заяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

СЗО: Училищата трябва да останат отворени

С този мотив здравният министър отговори на въпроса на родители и ученици. Стартът ще е присъствен. Малко след това дойде аргументът и от образователното министерство.

"Напълно неприемливо е да бъдат отворени фитнеси и нощни заведения и в същото време да бъдат затворени училищата", каза просветният министър Николай Денков.

Училищата трябва да бъдат затваряни последни и отваряни първи. Това е преобладаващото мнение и в служебния кабинет, и в училищата, и сред родителите.

"Докато има възможност за присъствено обучение, ние ще се радваме да го осъществяваме. Добре е да се търси максималното възможно задържане на децата в присъствена форма", каза д-р Антоан Тонев, директор на СМГ "Паисий Хилендарски".

Ако ситуацията с вируса се влоши, присъствената форма ще бъде прекъсната, но само там, където се е появило огнище.

"Локално, според това какви са нивата на заболеваемост, колко болни ученици има, има ли болни учители, ще се решава на ниво училище - населено място. Няма нужда да затваряте всички населени места в дадена област само защото в централния град, в областния град, има високи нива на заболяемост", допълни още министър Денков.

Министър Денков: Новата учебна година ще бъде по-дълго присъствена

Остава въпросът доколко ще могат да се спазват заложените мерки - всяко дете да носи маска, когато е на закрито, дори във физкултурния салон.

"Определено ни притеснява, а и смятаме, че и родителите, и децата определено се притесняват от това", каза Десислава Кирчева, преподавател по английски език в СМГ "Паисий Хилендарски".

Веднага след първия присъствен учебен ден образователното министерство се заема и с друга задача - как да върне и задържи в клас децата, които са в риск от отпадане.

"Имаме сериозен проблем с един много сериозен процент от порядъка на близо 25% от децата в тази възраст, които не се включват активно в учебния процес", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

В решаването на този проблем ще се включат екипи по области. За достатъчно медиатори трябват повече пари, а дали ще ги има - зависи от актуализацията на бюджета.

И още една заявка направиха от здравното министерство - Стойчо Кацаров заяви, че ако в училищата се извършва тестване на учениците, то ще бъде само със щадящи методи, които да не са неприятни за децата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственото си интервю за българска медия Микис Теодоракис даде за БНТ
Единственото си интервю за българска медия Микис Теодоракис даде за БНТ
Роналдо е най-резултатният играч на международно ниво
Роналдо е най-резултатният играч на международно ниво