НОВИНИ

Христо Мутафчиев: Държавата трябва да компенсира хората на изкуството

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 03.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата трябва да компенсира хората на изкуството, защото те нямат опция за възстановяване на загубите. Така коментира новите ограничения за работата на културните институции в студиото на "Денят започва" председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Според него е неразбираемо защо се ограничават спектаклите на открито. Той смята, че трябва да се прецизират текстовете, особено по отношение на фестивалите.

"Това означава да спрем сега фестивала "Аполония". Вие знаете ли за какви договори става въпрос там? Договори, които вече се изпълняват, артисти, които вече са участвали, които трябва да си получат средствата - средства, които са взети от държавата или от спонсори и това ограничава страшно много работа на такъв тип организации", заяви Мутафчиев.

"Излязоха много нови спектакли, моноспектакли, музикални албуми. Хората се затвориха вкъщи и творяха. Не бива да гледаме само черната страна на проблема. Наистина се създадоха много нови неща в изкуството именно по време на пандемията", каза още той.

По думите му салоните в театрите са били пълни преди пандемията. Мутафчиев каза, че и в момента искат да са на 100%, но хората няма да се върнат рязко, когато това стане възможно.

"Поради тази причина държавата трябва да подпомогне театрите, сценичните изкуства, нашия сектор с компенсации, от гледна точка на това, че не можем да набавим необходимия брой зрители и приходи, за да си формират театрите бюджетите, които са им необходими, за да работят пълноценно", заяви Христо Мутафчиев.

Според него държавата прехвърля проблема от човек на човек. Той призова да бъде приета актуализацията на бюджета, за да се увеличи стандартът на работещите в театрите.

"Смятам, че чуваемост има и ще започва има все повече и повече, защото предстоят избори. Точно когато предстоят избори, точно тогава започват да се изслушват най-много", каза Мутафчиев.

Според него не са необходими нови мерки за сценичните изкуства, тъй като те все още спазват първоначалните: 50% капацитет на салоните, хората седят на метър и половина един от друг, шахматно разредени и с маски.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж рани с нож шестима души в Нова Зеландия
Мъж рани с нож шестима души в Нова Зеландия
7 млади състезатели по кану-каяк се нуждаят от средства, за да заминат на състезание
7 млади състезатели по кану-каяк се нуждаят от средства, за да заминат на състезание