НОВИНИ

След градушката в Пловдивско: 64 хектара реколта е унищожена напълно

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 03.09.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко дни след градушката над землището на с. Ръжево Конаре продукцията се разваля.

Към вчерашна дата в 12.00 часа в общините Калояново, Марица и Раковски са подадени 106 заявления от пострадалите земеделци за близо 1500 хектара за поражения от градушките. По-големите площи са за оризище, но също така има и за трайни насаждения, в това число лозя, както и за зеленчуци. Към момента са обследвани 31 от подадените заявления. Процедурата се движи бавно, тъй като площите са прекалено много. 64 хектара от тях вече са със заключение, че реколтата е поразена на 100%. Има и такива, за които е установено, че щетите са под 80%.

Част от земеделските производители, чиито площи бяха поразени от градушката, вече са минали по процедурата за оценка на щетите.

От земеделската служба са минали на проверка при част от земеделците.

Щетите при земеделеца Панчо Груев са стопроцентови.

"Растенията, всичко е смазано. Даже и поливниците са смазани. Всичко е на дупки. Просто трагедията е неописуема", каза той.

"При мен ситуацията е същата като при колегата. Значи, от всички площи нямам една, която да е на по-малък процент. Всичко е 100%. Няма нищо. От поливните системи нищо не става, защото градушката беше много едра. Няма как да се ползва следващата година. Не знаем какво ще правим от тук нататък", каза земеделецът Живко Здравков.

"Нямаме никаква яснота по какъв механизъм и как ще ни бъде изплатено обезщетението. Единственото, което знаем само, е, че протоколите ще ни бъдат дадени в рамките на един месец. И това е. Абсолютно никаква друга яснота не мога да дадат от Общинска служба по земеделието в Калояново, защото казват, че министърът трябва да реши как ще е подпомагането", добави той.

"При мен не са идвали представители на земеделските служби, тъй като в Калояново в общината от поземлена комисия обясниха, че описанието на съоръжения като оранжерии няма да бъдат описвани от тях. Няма да бъдат констатирани пораженията от тях. При мен дойдоха служители на община Калояново, които описаха пораженията, скъсани найлони, счупени стъкла. Писаха ми на 100% щетите, но казват, че те при тях нямат пари. Община Калояново няма как да ми изплати 100% поражения върху съоръженията. Никой не казва от къде и как ще дойдат пари и финансиране за тези неща", каза една от земеделките.

По закон има срок, в който земеделците трябва да започнат да изчистват полетата.

По думите на Панчо Груев вчера от проверяващите са казали, че може би ще вземат друго решение относно срока, защото виждат, че няма как за някакво определено време земеделците да почистят полетата заради лошото им състояние.

"Всичко това се обработва на ръка, не може машина да влезе и да изчисти полетата. Това е много труд и много време", обясни той.

Земеделецът Живко Здравков също коментира, че ще са му необходими средства, защото неговите полета се правят с мулч и се изискват много средства, за да се извади той от полето.

"Притесненията са в това, че при някои от земеделците щетите са на 100%. Те също не знаят как ще бъдат обезщетени финансово. Дали е на декар... Изобщо нямаме никаква яснота. Има земеделци, които са под 100%, на 80%, на 60%, при тях се казва, че вероятно няма да бъдат обезщетени. Искаме да знаем какъв ще бъде процентът на обезщетение. И съоръженията като оранжерии кои ще ни ги плати и дали ще бъдат платени. Както и поливните системи", коментира една от земеделките.

Панчо Груев коментира, че сезонните работници, работещи по полетата, също са в безизходица, защото остават без работа.

Живко Здравков заяви, че до една седмица земеделците могат да започнат да почистват полетата и да събират найлоните, но в момента нямат средства, а им трябват такива за почистването на полетата.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Симов, БСП: Нашата протегната ръка не беше приета
Александър Симов, БСП: Нашата протегната ръка не беше приета
Зам.-министърът на здравеопазването: Хората се държат различно след 23 ч., а не вирусът
Зам.-министърът на здравеопазването: Хората се държат различно след 23 ч., а не вирусът