НОВИНИ

46 са жертвите на Айда в Ню Йорк и Ню Джърси

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:11, 03.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

46 са вече жертвите на тропическата буря Айда в Ню Йорк и Ню Джърси.

Стихията парализира трафика в най-големия американски град и нанесе сериозни материални щети. Според властите в Ню Йорк, метеоролозите би трябвало да дават ясни предупреждения за предстоящи бури с такъв мащаб. В случая такова не е имало.

Буря, каквато Ню Йорк не помни. За по-малко от час Голямата ябълка остана под вода. Пътници в обществения транспорт останаха блокирани, само от метрото са евакуирани над 800 души. Спряха и полетите.

По-голямата част от жертвите са или хора, потърсили убежище в мазетата си, или такива, чиито автомобили са били отнесени.

Според губернаторът на Ню Йорк, синоптиците са издали предупреждение за обилни валежи, но не и че "небето ще се отвори и над града ще се изсипе Ниагарският водопад".

"Само за седмица два пъти беше подобрено рекордното количество валежи в града ни. А ние не бяхме готови. Трябва никога повече да не допускаме това да се случва", каза губернаторът на Ню Йорк Кейти Хоукъл.

"Някои нюйоркчани платиха прекалено висока цена. По същото време вчера те са били живи. Това, което можем да направим, за да не се повтаря случилото се, е да се постараем никога повече да не бъдем изненадани от подобна предстояща буря", каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Утрото след бурята разкрива плашеща картина - няма незасегнати от бедствието. Сериозни са щети и в Ню Джърси, където премина и торнадо. Там загинаха над 20 души.

Бедствието взе жертви и в Кънектикът, Мериленд, Вирджиния и Пенсилвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МТСП: С близо 14% е намалял броят на продължително безработните за година
МТСП: С близо 14% е намалял броят на продължително безработните за година
За първи път на "Аполония" - майсторски клас на Георги Господинов
За първи път на "Аполония" - майсторски клас на Георги Господинов