НОВИНИ

Уникален симулационен тренировъчен център откриха във ВМА (Снимки)

уникален симулационен тренировъчен център откриха вма снимки
bnt avatar logo
от БНТ
10:58, 03.09.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Галерия
Слушай новината

Във Военномедицинска академия днес беше открит симулационен тренировъчен център – единствено по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Центърът е проектиран по американски образец, а при подготовката на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти военни лекари ще бъдат използвани високотехнологични манекени, които могат да симулират основни жизнени функции на човешкия организъм, различни патологични състояния и бойни травми. Освен това позволяват „извършване“ на мускулни, подкожни, артериални и венозни манипулации. В допълнение е наличен и ултразвуков симулатор за спешна ултразвукова диагностика в полеви условия.

В него, освен бойните санитари и медиците под пагон, ще се обучават и курсанти от други специалности. Амбицията е този център да се превърне в тренировъчен център на НАТО с регионално значение, в който да се организират курсове и за съюзнически войски.

На откриването присъства президентът Румен Радев, представители на Министерство на отбраната и видовете въоръжени сили. Гостите наблюдаваха демонстрация на оказване на първа помощ под обстрел, в тактическа обстановка и по време на евакуация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна най-дългият велопоход у нас
Започна най-дългият велопоход у нас
Последно: Законът за НСО е приет
Последно: Законът за НСО е приет