НОВИНИ

Оставени ли са тежко болни деца без топла вода в ИСУЛ?

Според ръководството на болницата топлата вода в клиниката по онкохематология никога не е спирана, просто се чака дълго за източването ѝ

От месеци има проблем с топлата вода в детската онкохематология
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 16.11.2023
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на лятото в детската онкохематология в София няма топла вода. За това алармира Ани Стоянова, основател на фондация "Даная". След пускането на редица жалби, топлата вода е пусната в отделението, споделя тя.

"Така! Топла вода има, даже гореща! Хора, това е просто кран, който е трябвало да се завърти. Болницата пести от топла вода за деца с онкологични заболявания. Разбирате ли? След сигнала се задействаха и просто завъртяха крана. Не, не ни замазахте очите! Няма да го оставим така. Да оставите тези деца и майки без топла вода в продължение на месеци е престъпление", написа в профила си във Фейсбук Ани Стоянова.

Жената повежда битка за пускането на топла вода в софийската болница, като изпраща жалби към Топлофикация София ЕАД и към Столичната Община, но отговорът, или липсата на такъв, предизвиква недоволство.

Вместо да се намери бързо и ефективно решение, топката се предава от една институция на друга, като се допуска децата и техните майки да продължават да страдат заради липсата на елементарни условия, посочва Стоянова.

Те не искат лукс, а да оздравеят

"Без да спестя нищо, ще ви разкажа какво означава такова отделение без топла вода.
Там има деца, които лежат по няколко месеца, тези деца са различни възрасти, има бебета има и по-големи. Повечето деца там са на химиотерапия, те повръщат, понякога повръщат в прегръдките на майките си. Има моменти, в които тези същите деца, които се борят за живота си, се изпускат.
Да, пътят на децата в това отделение е труден и на фона на всичко, през което минават, държавата не смята за необходимо да осигури елементарни условия. Те не искат лукс, те искат да оздравеят!", пише още Ани Стоянова в социалните мрежи.

Ръководството на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", където се помещава Клиниката по детска клинична хематология и онкология, отхвърли обвиненията, че пациентите умишлено са оставени без топла вода.

Твърде дълъг тръбопровод?

"В Клиниката по детска клинична хематология и онкология проблемът с топлата вода е свързан с времето на идване на топлата вода до чешмите. Тя никога не е спирана. През лятото, когато действително имаше проблем с топлата вода, са сменени стари кранове, които го предизвикваха. Към днешна дата проблем с наличието на топла вода не съществува. Въпрос е на изчакване да се източи водата, която е в тръбите, тъй като тръбопроводът е много дълъг. Чисто териториално, Клиниката по детска клинична хематология и онкология е в най-отдалечената точка на сградата на болницата. Тъй като сградата на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" е строена преди 87 години, изградената водопроводна система е строена по стара технология, при която, за да стигне от точка А до точка Б, водата изминава дълъг път. В новите сгради този проблем се избягва, като се изграждат рециркулационни тръби, за да може водата да циркулира в тях непрекъснато", посочва в становището си ръководството на болницата.

"За да спестим на майките дискомфорта да чакат докато потече топла вода, още преди няколко месеца сме предприели действия да се добави рециркулационна тръба към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, благодарение на която водата през цялото време да циркулира в отделението, за да може от момента на пускане на чешмата веднага да потича топла вода. Въпрос на кратък срок е този проект да бъде финализиран", допълват от лечебното заведение.

"Обвинението, че умишлено е спирана топлата вода на Клиниката по детска клинична хематология и онкология е чудовищно и не отговаря на истината. Това е удар към цялата болница, чиито специалисти денонощно се грижат за здравето на само на децата с онкохематологични заболявания, но и на всички пациенти в нея", подчертават от ИСУЛ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лек автомобил се удари в бързия влак София - Бургас
Лек автомобил се удари в бързия влак София - Бургас
Никола Цолов с осмо място в първата квалификация за Гран при на Макао
Никола Цолов с осмо място в първата квалификация за Гран при на Макао