НОВИНИ

Освободиха Александър Тодоров като депутат, става шеф на тотото

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:00, 26.01.2022 (обновена)
6160
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
освободиха александър тодоров депутат става шеф тотото
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Депутатите освободиха своя колега от "Има такъв народ" Александър Тодоров от длъжността му като народен представител. Причината - той е избран за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор. Срещу освобождаването му от длъжност се обявиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивите им са, че той е попълнил грешна декларация.

"Тук става въпрос за насилствено изземане на властта. Призовавам колегите от всички парламентарни групи да спрат тези практики, това е нагло. Такова арогантно назначаване на жени, братовчеди, любовници не е било", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Според опозицията Александър Тодоров е назначен на поста шеф на тотото в нарушение на закона, защото е бил депутат в същото време.

"Нищо, че е спортен министър - той е адвокат. Той беше в миналото Народно събрание шеф на правна комисия. Не е виновен младият колега, а министърът, не бързай за следващия тираж, едната шестица ще я изтървем", заяви Хамид Хамид от ДПС.

От ИТН подкрепиха своя колега Александър Тодоров.

"По предложение на ГЕРБ беше въведен принцип, че се декларира несъвместимост с длъжността и има срок до един месец да бъде отстранена. Александър Тодоров е декларирал това и до момента на встъпването си в длъжност няма да е народен представител. Нали не предполагаме, че всички, които ги назначаваме на някаква длъжност, ще са безработни", каза Ива Митева от ИТН.

"О, чудо, ГЕРБ и ДПС говорят и цитират Конституцията от тази трибуна", добави Искрен Митев от "Продължаваме промяната".

"От началото на дебата чух много тежки квалификации, едва ли не как е нарушен законът. Нарушение на закона няма, в това може да бъдете сигурни. Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не. На няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на БСТ, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на Търговския регистър", заяви Александър Тодоров от ИТН.

От опозицията припомниха, че е попълнена декларация с невярно съдържание и Софийският градски съд се е произнесъл вече като е отказал вписване като шеф на тотото.

Александър Тодоров е на 32 години от Хасково. Избран е за народен представител от район Плевен. По професия е юрист, член е на на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, както и на комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на САЩ загуби претендентка за медалите в Пекин
Отборът на САЩ загуби претендентка за медалите в Пекин
От ЦСКА ще търсят нов съперник за контрола
От ЦСКА ще търсят нов съперник за контрола