НОВИНИ

Освободиха Панагюрското златно съкровище, задържано в Дубай

Айше Сали
от Айше Сали
13:51, 30.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
Още
задържано копие панагюрското златно съкровище дубай
Снимка: Архив
Слушай новината

Панагюрското златно съкровище, което беше задържано в Дубай, вече е освободено. Преди час екип на Националния исторически музей го е придружил до българския павилион, където ще бъде изложено.

МИ за казуса с копието на Панагюрското съкровище: Отговорността за пренасянето на предметите е на фирмата изпълнител

Организаторите са внесли гаранция и са подписали декларация, че ще бъде върнато обратно в България след Експо 2020 в Дубай.

Задържано в Дубай: Копие на Панагюрското златно съкровище

Гаранцията, изисквана от митническите власти, е платена, а задържаните реплики на Панагюрското златно съкровище и на златото от Варненския некропол, са освободени.

Утре, когато се открива "Експо 2020", те ще бъдат изложени на българския павилион.

От "Сиела" опровергават твърдението на Министерството на икономиката, че подготовката на документите от страна на изпълнителя на обществената поръчка е оставена за последните дни. Заявяваме най-отговорно, че е била създадена необходимата организация, а придружаващите документи са били оформени от НИМ пред компетентните митнически органи 5 дни преди износа, добавят от фирмата, консорциум за Дубай.

Многократно сме апелирали пред Министерството на икономиката за необходимостта от касов апарат, регистриран на името на павилиона. Това към днешна дата е без резултат. По отношение на пълното оборудване за българския павилион, за което дружеството има подписан договор с възложителя, са платени всички дължими такси и мита, нямаме неизпълнени ангажименти, допълват още от "Сиела".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море привлече атакуващ футболист
Черно море привлече атакуващ футболист
Беноа Пер е „Мистър Sofia Open 2021“
Беноа Пер е „Мистър Sofia Open 2021“