НОВИНИ

Задържано в Дубай: Копие на Панагюрското златно съкровище

Айше Сали
от Айше Сали
20:42, 29.09.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Копие на Панагюрското златно съкровище е задържано на митница в Обединените арабски емирства. Причината - неплатено мито и липса на декларация, че след изложение в Дубай то ще бъде върнато обратно в България.

Националният исторически музей, Министерството на икономиката и консорциум, който е ангажиран да организира българския павилион на Експо 2020, се оказаха страни в тази история с няколко неизвестни.

Копието на Панагюрското златно съкровище, което се съхранява в Националния исторически музей, както и копието на златото от Варненския некропол са пристигнали в Дубай преди ден. Трябвало е бъдат изложени в българския павилион по време на Експо 2020.

Министерството на икономиката е отговаряло за участието на страната ни. Ведомството е възложило задачата на консорциум след спечелена обществена поръчка. Така ценните предмети, придружавани от музейни служители, отпътували за Обединените арабски емирства.

Митническите правила обаче са категорични - необходима е декларация, че златото няма да остане в Дубай. В противен случай трябва да бъде обложено с мито. Заради липсата и на двете, копията на съкровищата, които тежат общо около 12 килограма, останали на съхранение в митницата. Първоначално случаят беше опроверган от Националния исторически музей. По-късно от съобщение на Министерството на икономиката стана ясно, че все пак този проблем съществува.

Задържано ли е копие на Панагюрското златно съкровище в Дубай?

"Аз не знам дали да го квалифицираме като скандал. Има неизпълнени ангажименти от страна на изпълнителя по обществената поръчка към Министерството на икономиката за Експо Дубай 2020. Надявам се те да си ги отстранят и да си вървим, и да изпълним мисията, за която са изпратени там и каквато поръчка са спечелили", заяви министърът на икономиката Даниела Везиева.

Според Министерството на икономиката проблемът се дължи на лоша организация, при която подготовката на документите е оставена за последните дни. Затова, като възложител на обществената поръчка, ведомството ще търси отговорност от изпълнителя.

"Тази важна част от българската експозиция за Експо 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя в продължение на година. Подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности", заявиха от ведомството.

Пред "По света у нас" представителят на консорциума Любомир Ганчев обаче заяви, че документите са били изрядни и до утре казусът ще бъде решен. Очаква се това да стане чрез подписването на въпросната декларация, което ще позволи освобождаването на ценните експонати от митницата. Засега те се съхраняват в специално изработени транспортни кутии, в които са отпътували от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оглед на композициите на младите гимнастички се проведе в зала "Раковски"
Оглед на композициите на младите гимнастички се проведе в зала "Раковски"
Александър Лазаров с тежка загуба на Sofia Open
Александър Лазаров с тежка загуба на Sofia Open