НОВИНИ

Кристиан Вигенин: В следващия парламент няма да е възможно правителство без БСП

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 29.09.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

В следващия парламент не може да бъде съставен кабинет без участието на БСП. Партиите и лидерите трябва да проявят диалогичност, да се състави устойчиво правителство, което да стабилизира държавата. И двата избора са много важни - и този за президент, и този за парламент. Трябва да си свършим работата за парламентарните избори. Що се отнася до президентските - Румен Радев събира много широка подкрепа не само на БСП, така че се надявам с общи усилия на партии и на граждани да решим въпроса с избора за държавен глава още на първия тур, което би облекчило целия изборен процес. Това каза в "Още от деня" заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин.

Той подчерта, че БСП гледа много сериозно също и на парламентарните избори.

"В следващите дни ще станат ясни водачите на нашите листи. Другата седмица предстои да решим и целия състав на листите. Започва активната ни работа по подготовката на кампанията в активната фаза и смятаме да се представим достатъчно убедително на тези избори, за да бъдем решаващ фактор в следващия парламент", допълни Кристиан Вигенин.

На въпрос защо щом БСП подкрепя кандидатурата на Румен Радев се е регистрирала и за президентските избори, Вигенин отговори: "Ние винаги сме се регистрирали за президентските избори, ние сме партия, която участва в тези избори, независимо, че подкрепяме официално Радев, който ще бъде издигнат от инициативен комитет, в който БСП участва".

Номинациите от структурите на БСП приключиха, в много голямо мнозинство подкрепата е за Радев и Йотова, така че не трябва да има никакво съмнение зад кого стои БСП, отбеляза Кристиан Вигенин.

Заместник-председателят на БСП посочи, че в предстоящите избори левицата ще се бори за всеки глас. По думите му всяка партия, която участва в това състезание, в някаква степен е опонент.

"Имаме много близки виждания по някои въпроси с партии като "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!", както стана ясно в преговорите и дебатите, които имахме в 46-ото Народно събрание. Имаме и своите различия. Имаме и своята програма. Ще се опитаме да убедим колкото може повече хора да я подкрепят", коментира още Кристиан Вигенин.

По думите му, когато станат ясни резултатите на 14 ноември вечерта, би могло да се коментират евентуални съвместни действия с партиите - привърженици на една дълбока промяна. Що се отнася до новия проект - "Продължаваме промяната", все още има много въпросителни около него, подчерта Вигенин и допълни, че според него това е по-скоро един бизнес проект.

"Трябва да мине време, за да се види какви са хората в тази формация, какви са идеите им и да покажат кои са и за какво се борят. Лидерите на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков и Асен Василев, използват участието си в служебния кабинет, за да трупат популярност и присъствие, като в момента капитализират участието си в служебния кабинет, за да реализират политическия си проект", каза още Кристиан Вигенин.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Решенията и действията относно заседналия кораб са некомпетентни и безотговорни
Деница Сачева: Решенията и действията относно заседналия кораб са некомпетентни и безотговорни
22 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 14 ноември (ОБЗОР)
22 партии и 7 коалиции ще участват в изборите на 14 ноември (ОБЗОР)