НОВИНИ

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест заради неизплатени заплати

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:04, 29.09.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Национален протест на пътностроителни фирми в цялата страна заради спрени разплащания от страна на държавата.

Много от фирмите твърдят, че вече пети месец не са получавали заплати, все още няма и възлагане за зимно поддържане на републиканските пътища.

От регионалното министерство заявиха, че се прави всичко възможно за да се случат анекси за зимно почистване на пътищата, но се прекратяват договорите за планови пътни ремонти.

Протестът започна в 16.00 часа днес в цялата страна. Не само в София, но и в по-големите областни градове.

В столицата той беше пред Министерския съвет. Протестиращите носеха плакати: "200 000 души обричате на безработица" и "Държава без пътища, не е държава".

В областните градове имаше задръствания от автомобили заради протестите.

Пътноподдържащите фирми в Благоевградско излязоха на протест на пътния възел за АМ "Струма"

Исканията им са за неизплатените заплати, липсата на прогнозируемост в сектора, липсата на поръчки и необезпеченото зимно почистване на пътищата.

Ето какво казаха протестиращите пред камерата на БНТ:

"Основното ни искане е да се признаят договорите ни за действащи. Ние не сме наивници. Знаем, че не може на 100 процента да си получим парите до Нова година, но да се осигури разумна сума пари, която да обезпечи съществуването на българските пътно-строителни фирми", каза Стефан Чайков, председател на УС на БКК ,"Пътища"

"Няма възлагане на нови търгове без значение дали са за проектиране, строителство. Няма никакви решения", каза Георги Кючуков.

"Целият бранш и всички подпомагащи браншове са повече от един милион човека. Тук на протест е целият бранш. Не една фирма с хиляда човека, а над 80 фирми с над 200 000 човека служители", смята Георги Златев.

От правителството заявиха, че са изненадани, че след като работната група не е приключила работа, е организиран протест. Министър Комитова заяви, че очаква добри резултати - сключване на анекси, така че да бъде подсигурено зимното почистване на пътищата у нас.

Проблемът в сектор "Пътища": Работната група внася предложенията си за решение утре

"С работната група, с която сега се работи много активно, се решават два проблема - първият, който ни е най-спешен - това е зимното почистване. По определен начин договорите ще бъдат обвързани със споразумения, така че да осигурим зимното почистване. Това е юридическата страна на нещата. А както знаете, преди време в НС, ние успяхме да осигурим през актуализацията на бюджета 100 милиона за зимно почистване, тъй като служебното правителство завари в края на април напълно изхарчен целия бюджет на АПИ за тази година в размер на 382 милиона", каза Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

"И е много важно да се подчертае, че съгласно уговореното в договорите чл. 6, алинея II, не могат да очакват плащания до 31 декември повече, защото плащанията са уговорени в рамките на бюджета на АПИ за този тип дейности, а той е изчерпан по данни на МРРБ към края на месец март", каза Иван Демерджиев, служебен зам.-министър на правосъдието.

Преговорите между правителството и протестиращите продължават. Утре трябва да бъде готово работно становище, което да бъде представено на Министерство на финансите и на министър-председателя Стефан Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застреляният в кв. "Сухата река" мъж е криминално проявен
Застреляният в кв. "Сухата река" мъж е криминално проявен
Радев: Закъсняло е искането за оставка на шефа на ДАТО
Радев: Закъсняло е искането за оставка на шефа на ДАТО