НОВИНИ

Президентът: Държавата ще действа срещу купуване на избори

bnt avatar logo
от БНТ
13:32, 29.09.2021 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
Политика
Слушай новината

Според президента Румен Радев сега е време за коалиции, а бъдещото управление на страната вероятно ще е без участието на партиите от статуквото. Държавният глава смята, че политическата формация на Кирил Петков и Асен Василев "ще донесе раздвижване" на политическата сцена.

Президентът разчете като ясен знак за подкрепа, регистрацията на БСП за президентските избори. Радев отрече обвиненията за намеса в работата на службите и на министрите от служебния кабинет.

В Кърджали президентът коментира, че за да има промяна политическите партии те трябва да са готови на диалог и компромис. Според Румен Радев в 45-ия парламент е нямало дори желание за диалог.

"На последния парламент диалогът се случи, но се опита с правителство на малцинството, което няма как да се случи в една парламентарна република , където има 240 депутата, с 65 депутата няма как да стане. Сега е време за коалиции", коментира Радев.

Според държавния глава партията на бившите министри Петков и Василев би могла да бъде мост между силите на промяната в следващия парламент.

"Ако те успеят да изиграят тази роля, на диалог, на компромис, на общия поглед за бъдещето на България, аз мисля, че ще имаме успех . Виждаме, че в продължение на два парламента , ние имаме една стагнация в парламента , имаме една безизходна ситуация, която се повтаря", заяви президентът.

Симпатизанти на ГЕРБ-СДС се оплакаха от полицейски натиск в Стражица

При посещението на президента в Кърджали нямаше представители на местната власт, но Радев заяви, че очаква подкрепа и от електората на ДПС. По-рано в Пловдив президентът предупреди, че държавата ще действа с цялата си сила срещу купуването на избори. Той отрече да се намесва в работата на министрите и службите по повод разпитите и напрежението в Стражица.

"Но всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, а явно се продължава да се купуват избори, защото някои партии за тях това вече е рутина и които изкривяват вота на бълг граждани - нека знаят, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати пресече веднъж завинаги това грозно за нас като страна явление“, коментира Румен Радев.

ДПС ще издигне свой кандидат за президентските избори

Румен Радев заяви, че очаква лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като човек на думата да спази обещанието си да се кандидатира точно на тези президентски избори.

"Той всеки ден почти критикува президентската институция като я обвинява и в диктаторство, ами нека излезе на тези избори, спечели ги и внесе своите демократични ценности в президентската институция“, заяви Радев.

Президентът коментира и високите цени на тока за бизнеса. По думите му енергетиката от години е оплетена в схеми, а либерализацията на цените чрез независимата енергийна борса е станала без ясни правила, които да защитават бизнеса.

"В момента какво се получава – облагодетелстват се търговците, страда бизнесът...Ще се преразгледат правилата за работа на българската независима енергийна борса. Очаквам КЕВР да влезе много сериозно в своите задължения и да санкционира всички, които спекулират на тази борса", каза той.

Президентът поздрави служебното правителство за овладяването на цените и посочи, че трета поредна седмица страната ни е с най-ниската цена на енергията в Европа заедно с Полша. Радев съобщи, че се прави всичко възможно цената да бъде задържана, дори намалена, търсят се и механизми в помощ на бизнеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забележителната статистика зад гола на Лионел Меси
Забележителната статистика зад гола на Лионел Меси
Карим Бензема изпревари Раул по голове в Шампионска лига
Карим Бензема изпревари Раул по голове в Шампионска лига