НОВИНИ

Спасяват коралите от Големия бариерен риф със защитни облаци

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:18, 29.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Защитни облаци ще пазят Големия бариерен риф. За да ограничат скоростта на затопляне на водата, австралийски учени изпробват нова технология.

Топла, по-топла, много топла. Покачването на температурата на морската вода е катастрофално за коралите. Спасението може да се окажат изсветлените облаци.

Поне на това се надяват австралийски учени. Те ще се опитат да постигнат този ефект чрез впръскване във въздуха на капки океанска вода.

След като се изпарят, в атмосферата остават само солни кристали. В резултат се образуват облаци, които действат като преграда и слънчевата светлина по-трудно достига до водната повърхност.

Този метод е познат отдавна. Изследван е много, но само теоретично. Сега имаме възможност да го приложим в район от 12 километра, казва Даниел Харисън, лектор в университета "Саутърн крос".

Силната светлина в комбинация с топлата вода предизвиква избелване на коралите.

Ако изсветляваме облаците, може да постигнем две неща. Ако го правим по-продължително - от няколко седмици до няколко месеца, може да започне понижаване на температурата на морската вода. Вторият начин, по който можем да помогнем на коралите е, ако намалим светлината, допълва Даниел Харисън, лектор в университета "Саутърн крос".

Ако през лятото светлината в района бъде намалена с 6%, избелването на коралите може да бъде намалено до 50 на сто. Това сочат изчисленията на учените. Те признават, че защитните облаци имат ограничени възможности.

За да бъде спасен напълно Големия бариерен риф, са необходими по-мащабни мерки за овладяване на климатичните промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт
Мико Кузманов посвети успеха на баща си: Той се наслаждаваше на мачовете ми
Мико Кузманов посвети успеха на баща си: Той се наслаждаваше на мачовете ми