НОВИНИ

Транспортният министър ще търси отговорни за ситуацията с "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
11:40, 29.09.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

След заседание на МС транспортният министър Христо Алексиев коментира вчерашното си посещение във Варна и проверката на ситуацията с кораба "Вера Су". Той има сериозни забележки и ще търси отговорност, като това ще стане още днес. Какви ще бъдат наказанията, ще стане ясно на по-късен брифинг през деня.

Сформиран е кризисен щаб, който да работи координирано в цялата държава и всички отговорни институции.

В момента времето в района на кораба е много лошо, с вълни от 4 бала и има два основни приоритета - околна среда, здравето на хората и евентуално евакуиране на екипажа, ако времето се влоши допълнително, каза Алексиев.

"Това, което видях, е една престъпна безотговорност години назад - няма разработени процедури как се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение, че в закона е ясно записано каква подготовка трябва да има държавата в такива случаи", каза той.

Четиритонни котви ще бъдат закачени за заседналия край Камен бряг кораб

Горивото е източено от кораба, увери транспортният министър.

"В момента се правят пет плана за изваждане на кораба и неговото разтоварване. Нищо няма да бъде направено, което до води до увреждане до околната среда и хабитатите, които се намират в морето. Следим ситуацията", каза още той.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев допълни, че няма да се допусне увреждане на околната среда и да се създават рискове за населението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проблемът в сектор "Пътища": Работната група предлага решение утре
Проблемът в сектор "Пътища": Работната група предлага решение утре
КПКОНПИ установи несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ
КПКОНПИ установи несъвместимост при назначаването на Соня Момчилова за член на СЕМ