НОВИНИ

Освободиха директора на "Морска администрация" заради "Вера Су" (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 29.09.2021 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на транспорта Христо Алексиев уволни директора на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров. Мотивът е, че на своя глава е променил плана за разтоварване на кораба "Вера Су", заседнал край Камен бряг.

Вследствие на това в морето се изсипа голямо количество азотен тор. В морето около заседналия кораб на Камен бряг вече има замърсяване, което е 4 пъти над нормата. Новият изпълнителен директор на "Морска администрация" е Венцислав Иванов.

Вече девети ден товарният кораб застрашава да предизвика екокатастрофа в района. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с неуспех, защото част от него се разсипа в морето.

Обявявайки смяната на изпълнителния директор на "Морска администрация", министърът на транспорта подчерта, че няма да позволи саботаж на държавата. Според него има намеса на търговски и лобистки интереси, които са довели до неадекватни действия на отговорните за спасителната операция. Операцията по разтоварването и изтеглянето на кораба временно е спряна заради лошото време. Предстои укрепването на кораба с допълнителни котви в края на седмицата, когато времето се подобри.

Според министъра на транспорта Христо Алексиев операцията по разтоварването и изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб доказва, че страната ни не може да реагира адекватно при бедствена ситуация на море. Спасителната операция временно е преустановена, но се работи по 5 сценария за безопасното изтегляне на плавателния съд.

"Установен е контакт с три салвеолски компании, ще ви кажа кои, които в момента работят по план. Пратени са техни представители, може би даже утре ще дойдат. Една от компаниите "Кофман" - те са участвали са в спасяването на "Курск", установен е контакт и се работи със "Смит Салвидж" и с "Мултрашип". Разработва се и вариант с хеликоптери, товарът да бъде напълнен в т. нар. големи торби - тон и половина и да бъдат изнесени с хеликоптери", уточни министърът.

Министър Алексиев подчерта, че много грешки са довели до инцидента. Отговорните за контрола на морския трафик, виждайки, че корабът часове наред поддържа курс към брега, е трябвало да реагират.

Лошото време отложи акцията по прехвърляне на товара от "Вера Су"

"При всички положения трябва да се обсъди кои щети ще са по-малко - евентуален разлив, доколкото виждам по медиите, вече е налице, или погазване на защитена зона с тежка машинна техника", каза инж. Мартин Янев, изпълнителен директор на фирма за комбинирани превози.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подчерта, че структурите на ведомството са на място от първия момент на кризата със заседналия кораб.

"Трябва да ви гарантирам, че каквито и да планове и варианти да правят, колегите от Министерството на транспорта за ликвидиране на аварията, няма да допуснем да има увреждане на околната среда, да се създават рискове за здравето на населението и да се уврежда самата защитена зона", заяви той.

От кризисния щаб, създаден да координира акцията с кораба, съобщиха, че периодично се проверява дъното на плавателния съд с техника и водолази. Към момента няма изтичане на гориво и азотен тор в морето.

Пред екокатастрофа: Провал в изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб

И според президента Румен Радев корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетие по отношение на морското спасяване.

"Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и с абсолютно неясен резултат – ето това, което виждаме в момента", заяви той.

Частна компания също предложи крановете си за разтоварване на заседналия кораб по суша.

Защитени видове птици могат да пострадат заради заседналия кораб, алармира БДЗП

В писмо до медиите Българското дружество за защита на птиците изрази загриженост от бавното действие на държавните институции в опитите да се реши проблемът със заседналия кораб край Камен бряг. Според тях осъзнатото изсипване на азотния тор в морето е проява на безотговорност и пълна липса на професионализъм.

По темата работиха: Петър Дойкински, Марияна Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кейт Мидълтън прикова погледите на премиерата на "Смъртта може да почака"
Кейт Мидълтън прикова погледите на премиерата на "Смъртта може да почака"
Пътноподдържащите фирми в Благоевградско излязоха на протест на пътния възел за АМ "Струма"
Пътноподдържащите фирми в Благоевградско излязоха на протест на пътния възел за АМ "Струма"