НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен призова за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово

Александър Марков
от Александър Марков
18:20, 29.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Прищина и Белград са днешните спирки на Западните Балкани на председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.

Тридневната обиколка в шест страни е с акцент върху евроинтеграцията и е ясен знак за ангажиментите на Брюксел към региона, преди срещата на върха на 6-ти октомври в Словения.

Сръбската армия на два километра от граничен пункт с Косово

В Прищина обаче водеща стана темата за напрежението между Косово и Сърбия от последните дни. То възникна заради решението на косовската страна да въведе временни номера за сръбските автомобили. Косовските автомобили също използват временни номера при движението си в Сърбия.

"По-важно е да вървим напред по европейския път. Жизненоважно е Косово и Сърбия да нормализират отношенията си чрез обсъждане на проблемите. Трябва да кажа, че съм много разтревожена от настоящата криза. От ключова значение са деескалация и връщане на масата за преговори за намирането на дълготрайно решение. Единственият начин това да стане е чрез диалог с посредничеството на Европейския съюз. Това е единствената платформа за решаване на настоящата криза", призова фон дер Лайен.

Косово продължава да не приема коли със сръбски номера

В района на граничните пунктове Ярине и Бърняк започна струпването на военна техника, въпреки призивите за деескалация на напрежението.

"Поисках да бъдат осъдени нападенията в Зубин поток и Яриние. Атакувани бяха косовски институции. Това се случи след провокативни и изпълнени с омраза изказвания на сръбския президент и след демонстрации на сила със самолети, хеликоптери и танкове по границата с Косово", заяви премиерът на Косово Албин Курти.

Кризата между Сърбия и Косово следят специалните пратеници на БНТ Александър Марков и Росен Петрински. Техните преки включвания и репортажи очаквайте в "По света и у нас" в 20.00 часа тази вечер и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС ще издигне свой кандидат за президентските избори
ДПС ще издигне свой кандидат за президентските избори
Застреляният в кв. "Сухата река" мъж е криминално проявен
Застреляният в кв. "Сухата река" мъж е криминално проявен