НОВИНИ

Освобождават от поста председателя на Държавна агенция "Разузнаване"

bnt avatar logo
от БНТ
11:56, 16.06.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството освободи шефа на Държавната агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов (на снимката) и предлага той да бъде заменен от Антоан Гечев. Това съобщи на извънреден брифинг говорителят на МС Антон Кутев.

Ето и мотивите:

"В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента на Републиката, на председателя на НС и на министър-председателя. Налице е нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на президента на Републиката", каза Антон Кутев.

За зам.-председател на ДАНС се предлага Станислав Станчев, който заменя Недялко Недялков.

"С решение 434 на МС от 28.05.2021 г. предсрочно е освободен Недялко Недялков като зам.-председател на ДАНС. В тази връзка, с писмо от 15.06.2021, е постъпило предложение от председателя на ДАНС за определяне на Станислав Станчев за зам.-председател на ДАНС, който да довърши започнатия мандат", посочи Кутев и допълни, че мандатът на Недялков приключва на 25.07.2023 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабаков и Маргаритов получиха още един наряд за Евро 2020
Кабаков и Маргаритов получиха още един наряд за Евро 2020
Роналдо донесе колосални загуби на компания за безалкохолни напитки
Роналдо донесе колосални загуби на компания за безалкохолни напитки