НОВИНИ

Седмокласниците писаха преразказ по разказа "Череши" на Захари Карабашлиев

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:26, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Над 111 000 ученици от 7-и и 10-и клас се явяват днес на Национално външно оценяване по български език и литература. Десетокласниците имат за първи път такъв изпит.

За седмокласниците рано тази сутрин беше изтеглен Вариант 1 за теста.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.

Изпитът "две в едно " започна малко след седем тази сутрин с влизането на десетокласниците. Общо го положиха 52 хил. десетокласници в 999 училища.

Вариант за изпита не беше теглен, защото е един. Изпитът за 10-и клас започна в 8, продължи час и половина. За това време учениците решаваха тест от 23 въпроса със затворени и отворени отговори, за редактиране, за формулиране на теза и създаване на кратък текст. След около час първите започнаха да излизат.

В 7.50 ч. в просветното министерство от два възможни беше изтеглен Вариант 1 за седмокласниците.

"Направили сме всичко необходимо включително и стрес тестове, за да може организацията да бъде оптимално добра, да няма технически проблеми има достатъчно квестори, погрижили сме се и за карантинираните ученици", каза Мария Гайдарова, служебен зам.-министър на образованието и науката.

Гайдарова каза още, че карантинираните седмокласници, които се явяват на изпита са 16, а десетокласниците - 50. Те полагат изпита в отделни стаи. Болните не могат да се явят.

Към 8.15 ч. в училище дойдоха и седмокласниците.

Изпитът започна в 9.00 ч. и ще продължи два часа и половина.

Седмокласниците решаваха тест от 25 въпроса и пишеха преразказ върху неизучавана творба.

Днес се спазваха и всички мерки за безопасност - учениците бяха с маски, а двата випуска влизаха от различни входове. Изпитите "две в едно" се полагат в собствените училища, има видеонаблюдение и квестори, за да не се преписва.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пол Погба скри бира и поздрави майка си след мача с Германия
Пол Погба скри бира и поздрави майка си след мача с Германия
Приета е програмата за ученическите екскурзии с пари от държавата
Приета е програмата за ученическите екскурзии с пари от държавата