Няколко часа преди ключовата среща Байдън - Путин: Какви са очакванията

Александър Марков
от Александър Марков
08:40, 16.06.2021
Чете се за: 07:25 мин.
По света
Слушай новината

Днес президентите на Русия и САЩ ще се срещнат за първи път. Това става на фона на силно влошени отношения. Двете страни нямат посланици в столиците си, а Русия наскоро включи САЩ в официалния списък на "неприятелски" държави.

Руски официални лица пък са обект на американски санкции. Не трябва да забравяме и словесните престрелки, след като през март Джо Байдън употреби думата "убиец" по отношение на Путин.

Байдън и Путин се срещат в Женева

3000 журналисти от цял свят ще отразяват тази среща. Сред тях е и специалният пратеник на БНТ Александър Марков.

Срещата ще започне само след няколко часа във вила на брега на Женевското езеро. Очаква се към 11.30 ч. в Женева да кацне президентът Владимир Путин, след като това вчера стори Джо Байдън. Срещата е значима поради ред причини. Това е първата среща от 2018 година, когато се срещнаха президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин. Значима е и поради темите, които ще бъдат обсъждани. Не на последно място поради изразената готовност от двете страни да постигнат стабилни взаимоотношения.

Стратегическата стабилност, механизмите за контрол върху ядрените въоръжения и киберсигурността, редица регионални и международни конфликти, мерките за борба с пандемията и климатичните промени са само част от темите, които се очаква да бъдат обсъдени между Владимир Путин и Джо Байдън.

През последните години отношенията по оценката на двамата лидери са достигнали най-ниската си точка от края на Студената война. Досега двете страни си наложиха няколко кръга санкции, изгониха си дипломати и прибраха посланиците си за консултации.

И все пак през последните 10 дни Джо Байдън вдигна конгресно одобрени санкции върху строителството на газопровода "Северен поток 2" между Русия и Германия, който минава по дъното на Балтийско море. Като знак беше разчетен фактът, че Украйна не беше поканена на срещата на върха на НАТО в Брюксел. От своя страна Владимир Путин изтегли немалка част от военните, които бяха струпани по руско-украинската граница през април.

Джо Байдън и Владимир Путин ще очертаят "червени линии", които двете страни да не преминават, според преподавателя по международни отношения в Женева Марио Апостолов.

"Байдън заяви, че има "червени линии", които ще постави в тези разговори, по темите кибератаки, човешки права, безопасността на Навални, намесата на Русия в териториални спорове, в страните близо до Русия. И Путин има "червени линии", като например приемането на Украйна или Грузия в НАТО, като Байдън не изключи възможността за приемане на Украйна в НАТО, но подчерта проблемите с корупцията в Украйна, което показва, че може би това ще бъде основната тема на разговорите", коментира Марио Апостолов.

Очертавайки "червените линии" Вашингтон и Москва ще търсят предвидимост и стабилност в отношенията, според експертите.

"Идеята за постигане на повече стабилност в световните отношения е първостепенна за тази среща, може да се каже, че има връщане към Студената война. И двамата се уважават, затова е възможно да се договорят", допълни Марио Апостолов.

Възможно ли е една от договореностите да бъде за неутралност на двете страни една към друга в киберпространството, на фона на обвиненията на Запада към Москва за хакерски пробиви и намеса в изборите.

"Ако се възприеме, че кибератаките са централно ръководени, това е напълно допустимо, ако някое правителство ръководи кибератаките, то би могло и да ги спре", добави Марио Апостолов.

На срещата между Путин и Байдън ще фигурира и въпросът за триъгълника Америка-Русия-Китай.

"В този триъгълник има други нотки, за някои Китай е по-голяма заплаха от Русия и трябва да се види какво ще става с въоръжаването в Китай. За Съединените щати се предполага, че един стратегически съюз между Китай и Русия, който на практика съществува с Шанхайската организация на сътрудничество, с тази ос Съединените щати виждат един проблем. В обкръжението на Байдън може да се смята, че е тактически правилно да се скъси разстоянието между Русия и Запада", заяви Марио Апостолов.

Какви са амбициите на Русия и може ли да бъде балансьор?

"Ако погледнем света от гледната точка на Путин може би той не вижда Русия като една суперсила. Повече го ангажират две неща - едното е да се запазят сегашните граници на Русия, тя продължава да е най-голямата страна в света, с голяма територия", подчерта Марио Апостолов.

Срещата Байдън - Путин идва в края на европейското посещение на американския президент, който първо се срещна със съюзниците от Запада и обеща да отправи "силно послание към Путин".

"Швейцарските средства за масова информация определяха стъпките на Байдън като часовник, първо на Г-7, после срещата в НАТО и накрая с Путин. Западна Европа също има интерес от стабилност, защото вече доста време и източните, и южните граници на Европа са доста разклатени, което създава много проблеми за сигурността, икономиката и миграцията", каза още Марио Апостолов.

И Москва, и Вашингтон изразиха готовност за диалог. Резултатите ще станат ясни след часове.

Срещата се провежда при изключителни мерки за сигурност. 3000 военни и полицаи охраняват мероприятието. Женевското езеро беше затворено, относно въздушното пространство над града са въведени ограничения по отношение на търговските полети. На самия бряг на Женевското езеро бяха разположени и противоракетни обстановки.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН - ПУТИН - СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Остават проблемите пред туристическия бранш по Черноморието
Остават проблемите пред туристическия бранш по Черноморието
Близо 3 км бракониерски мрежи за улов на калкан са извадили от морето край Варна за месец
Близо 3 км бракониерски мрежи за улов на калкан са извадили от морето край Варна за месец