НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Кои са очакваните теми на разговор между Байдън и Путин

Александър Марков
от Александър Марков
20:59, 15.06.2021
Чете се за: 05:10 мин.
САЩ
Слушай новината

Светът отправя поглед към Женева, където утре за първи път ще разговарят лидерите на Съединените щати и Русия.

Стабилизиране на отношенията, установяване на директен канал за комуникация и може би известен брой малки договорености - такива са очакванията от първата среща на високо ниво между президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин.

Двамата лидери ще разговарят за първи път като президенти, за да обсъдят широк кръг въпроси: развитието на двустранните отношения, стратегическата стабилност и режимите за контрол на ядрените въоръжения, климатичните промени, киберсигурността и размяна на американски и руски граждани, пребиваващи в затвори в двете страни, съобщиха от Кремъл и по-рано от Белия дам.

Коментар от САЩ и Русия - какви са очакванията от срещата Байдън - Путин?

Сред очакваните възможни теми са още Украйна, Беларус, хакерските атаки срещу американски правителствени агенции и информационна инфраструктура от групи, за които американското разузнаване твърди, че са базирани в Русия, твърденията за руска намеса в президентските избори през 2016 г. и 2020 г., действията срещу опозиционния активист Алексей Навални, спазването на човешки права в Москва и пандемията.

Байдън и Путин ще разговарят във вила "Ла Гранж" на брега на Женевското езеро в неутрална Швейцария. 3000 военни и полицаи осигуряват мерките за сигурност: Женевското езеро е затворено, а полетите във въздушното пространство над града бяха ограничени.

Джо Байдън и Владимир Путин са двама стари познати, които се виждат не за пръв път. През 2011 г. Байдън казал на Путин, че "няма душа", а последният му отговорил: "Значи се разбираме".

Десет години по-късно двамата са съгласни, че макар отношенията между Москва и Вашингтон да са в най-ниската си точка от края на Студената война, трябва стабилизация.

"Ние не търсим конфликт с Русия, искаме стабилни предвидими отношения. Страните ни носят огромна отговорност: да запазим стратегическата стабилност и договорите за контрол на въоръженията. Но същевременно нека бъда ясен: ще отговорим твърдо и категорично винаги всеки път, когато руското правителство се ангажира със зловредна дейност", казва Байдън.

"Струва ми се, че срещата в Женева ще помогне да възстановим контактите и отношенията ни, да нормализираме диалога и да създадем механизми за общи действия в сферите от взаимен интерес: стратегическата стабилност, регионалните конфликти, опазването на околната среда в глобален план", казва Путин.

От "корав пич" до "хладнокръвен убиец": Как американските президенти виждат Путин

"Стратегическа стабилност". Ако това бъде договорено от Байдън и Путин, ще бъде успех, според експерти.

"Единствената разлика във външната политика на САЩ е разбирането на Байдън, че след години на влошаване на отношенията с Москва сега е време този процес да спре. Да започне стабилизиране, защото конфронтацията е отишла твърде далеч", казва Лионел Фатън, който е професор по Международни отношения в университета "Уебстър" в Женева.

Преговори за нов Договор за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения ще внесат предвидимост по оста Вашингтон-Москва.

"Първо, модернизацията и разширяването на ядрените арсенали е много скъпо за САЩ и Русия. Второ, колкото повече ядрени оръжия са разгърнати и колкото повече войски се струпват по границата между НАТО и Русия, толкова по-голяма е опасността от ескалация", казва Бено Зог, който е съпредседател на Програмата за мир и сигурност, FORAUS в Центъра за изследване на сигурността в Женева.

Женева е град-домакин на срещата между лидерите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1985 г., която възобновява разговорите за ограничаване на ядрените въоръжения и се смята за важен етап в края на Студената война.

През 2015-а тук се водят и преговорите по Иранската ядрена сделка.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН - ПУТИН - СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс
Франция повали Германия в Мюнхен след автогол на Хумелс
Куче беше изхвърлено от 6-ия етаж от собственика си
Куче беше изхвърлено от 6-ия етаж от собственика си