От "корав пич" до "хладнокръвен убиец": Как американските президенти виждат Путин

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:28, 15.06.2021
Чете се за: 06:05 мин.
САЩ
корав пичldquo хладнокръвен убиецldquo американските президенти виждат путин
Слушай новината

Докато президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя за първата си среща на върха с Владимир Путин, когото той нарече "убиец“, Агенция Франс прес разглежда мненията на неговите предшественици за руския президент.

Клинтън: Студен и твърд

Американският президент Бил Клинтън поздрави Путин за встъпването в длъжност президент на Русия през 1999 г. с думите, че е "достатъчно твърд, за да държи Русия обединена".

Клинтън, който имаше добра връзка с Борис Елцин, го намира за студен, но в мемоарите си пише, че "Елцин е избрал наследник, който има уменията и способността да управлява бурния политически и икономически живот на Русия по-добре, отколкото Елцин би могъл".

Буш: Между любовта и омразата

Джордж Буш лично нарече Путин "един студен пич", преди да бъде избран. Но той беше очарован при първата им среща в Словения през 2001 г., като каза, че гледа право в очите, за да "усети душата".

"Той е човек, дълбоко отдаден на страната си", добави той.

Твърде дълбоко религиозният Буш е бил трогнат от история, която Путин му е разказал за това как кръст, който е подарен от майка му, е бил единственото нещо, което е оцеляло при пожар в дачата му (селска вила).

Неговият вицепрезидент Дик Чейни обаче не помръднал, когато видял Путин: "Мислех само: КГБ, КГБ, КГБ". Той визира съветската тайна служба, към която някога е принадлежал руският президент.

Но отношенията се влошиха и от двете страни, когато Буш каза на датския премиер през 2006 г., че Путин "не е добре информиран. Това е все едно да спориш с осмокласник с грешни факти".

Путин заяви, че няма да позволи да бъде поучаван за демокрацията. "Не бихме искали да имаме демокрация като в Ирак", каза той пред репортери по време на съвместна пресконференция с лидера на САЩ.

Буш също така каза на британския премиер Тони Блеър, че едва не е изгубил самообладание по време на среща с Путин, казвайки:

"В един момент толкова ме ядоса, че едва не посегнах през масата и не го фраснах. Той имаше подигравателен тон, отправяйки обвинения към Америка".

Когато Русия нахлу в Грузия през 2008 г., Буш се изправил срещу Путин директно на Олимпийските игри в Пекин, пише той в своите мемоари. Казал му, че го е предупредил, че грузинският президент е с гореща кръв.

"И аз съм с гореща кръв", отговорил Путин.

"Не, Владимир", отвърнал Буш. "Ти си студенокръвен".

Обама: От отегчено хлапе до хладнокръвен убиец

Отношенията между САЩ и Русия станаха най-хладни след Студената война по времето на първия чернокож президент на Америка. Обама не се опитваше да скрие подозрението си към руския лидер.

"Нямам лоши лични отношения с Путин", каза той пред репортери през 2013 г. "Когато водим разговори, те са откровени... и конструктивни. Знам, че пресата обича да се фокусира върху езика на тялото и той има някакъв лежерен вид, приличащ на отегчено хлапе в задната част на класната стая...".

Припомняйки известната фраза на Буш, неговият и министърът на отбраната на Обама Робърт М. Гейтс пише в мемоарите си: "Когато за пръв път погледнах в очите на Путин през 2007 г., точно както очаквах, видях хладнокръвен убиец".

Тръмп: "Харесвам Путин"

Доналд Тръмп никак не се стараеше да прикрие възхищението си от руския лидер, дотолкова, че мнозина във Вашингтон се зачудиха дали не е бил вербуван от шпионските агенции на Кремъл, които Путин някога е ръководил.

"Харесвам Путин, а той харесва мен", настоя Тръмп миналата година, казвайки на журналиста Боб Удуърд, "колкото по-корави и опасни" са силните лидери, "толкова по-добре се разбирам с тях".

Тръмп заяви след срещата на върха през 2018 г., че е по-склонен да вярва на Путин, отколкото на ФБР за руската намеса в изборите през 2016 г. в САЩ.

"Президентът Путин казва, че Русия не е част от това. Не виждам причина защо да бъде", добави той.

Байдън: "Убиец"

Президентът Джо Байдън продължи твърдата линия на Обама с руския лидер, като предупреди почти веднага щом влезе в Белия дом, че "дните на търпимост от страна на САЩ" към престъпленията в Кремъл са приключили.

Запитан дали смята, че Путин е "убиец", Байдън каза: "Да, смятам".

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН?

СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Групата на смъртта" започва с битката Унгария - Португалия
"Групата на смъртта" започва с битката Унгария - Португалия
Локомотив (Пловдив) представи втори нов играч само за ден
Локомотив (Пловдив) представи втори нов играч само за ден