НОВИНИ

Защо Байдън и Путин ще се срещнат точно в Женева?

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:16, 14.06.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

В Брюксел американският президент Джо Байдън e обсъдил с лидерите на страните от НАТО своята среща с руския президент Владимир Путин, която ще се състои на 16 юни в Женева. Това ще стане при закрити врата, съобщи неговият съветник по националната сигурност. Джейк Съливан изтъкна, че Байдън ще отиде в Женева с пълната подкрепа на съюзниците от НАТО.

Днес свързваме Женева с ООН, с Международната агенция по атомна енергия. Градът е обичайно място за преговори за уреждане на международни конфликти. Така е от десетилетия.

"Ако има град, където се е вършила работа, и то успешна, това е Женева. Това се отнася първоначално за Женева по времето на Студената война и противостоянието между НАТО и Варшавския договор, когато Швейцария е неутрална и е извън двата съюза", заяви Робърт Легволд от Колумбийския университет.

Путин с коментар за предстоящата среща с Джо Байдън

Градът до красивото Женевско езеро пази спомени за ключови срещи между лидерите на двете супер сили след Втората световна. Първа е историческата Женевска среща от 1955 г. събрала американския президент Дуайт Айзенхауер и съветския лидер Никита Хрушчов, с премиерите на Великобритания и Франция - Антъни Идън и Едгар Фор. Целта е намаляване на напрежението между Изтока и Запада и надпреварата във въоръжаването. Айзенхауер предлага договора за взаимно въздушно наблюдение "Открито небе".

Трийсет години по-късно Роналд Рейгън и последният съветски лидер Михаил Горбачов преговарят за съкращаване на ядрените арсенали във вилата "Fleur d'eau" край Женева.

"През 1985 г. Женева е мястото, където Горбачов и Рейгън говорят за премахването на ядрените оръжия и може да се твърди, че са били близо до споразумение. И що се отнася до важните области на сътрудничество, контрола върху стратегическите ядрени оръжия, повечето преговори са водени в Женева", каза още Робърт Легволд.

Вилата „Ла Гранж“ - в подготовка за срещата между Путин и Байдън (Снимки)

На 16 юни Джо Байдън и Владимир Путин ще преговарят в женевската вила "Ла Гранж". С какво ще остане в историята тази среща между лидерите на САЩ и Русия, предстои да видим.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА СРЕЩАТА БАЙДЪН-ПУТИН?

СЛЕДЕТЕ ПО БНТ1 ИЛИ НА BNTNEWS.BG ОТ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загорчич: Винаги трябва да мислим за по-предно класиране
Загорчич: Винаги трябва да мислим за по-предно класиране
Полша преклони глава пред Словакия
Полша преклони глава пред Словакия