НОВИНИ

Новите 1500 машини за изборите може да се купят без посредничеството на "Сиела Норма"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:18, 14.06.2021 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
Политика
Слушай новината

Тези избори са първите, на които ще се гласува изцяло на машини. Това означава, че са необходими повече машини от последния вот, а въпросът за това как ще бъдат набавени се дискутира бурно вече месец. Появи се решение. Централната избирателна комисия очаква 672 машини за гласуване от Нидерландия и още 800, които ще бъдат произведени в Тайван до сряда, а трябва да пристигнат у нас до края на следващата седмица.

Росица Матева обясни, че в петък вечерта от ЦИК са провели среща с министъра на финансите и представител на "Смартматик" за Централна и Югоизточна Европа. Обещана е възможност за доставка на 672 машини, които са произведени и са в Нидерландия. В неделя пък председателят на ЦИК е получил уверението, че до сряда ще бъдат произведени още 800 машини в Тайван и от четвъртък ще бъдат транспортирани към България.

БНТ: Тази поръчка на по-ниска цена ли ще бъде, отколкото предлага Сиела?

"Не искам в момента да коментирам цената, тъй като ние сме получили оферта от Смартматик за цената на една машина, но е много важно как ще бъдат транспортирани те и дали цената на транспорта от Холандия и Тайван ще бъде предмет на поръчката или ще бъдат транспортирани от държавата чрез МС", каза зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Финансовите параметри ще са ясни утре на видеоразговор с фирмата.

"Не мога да преценя дали цената ще се стори висока на ЦИК, зависи от това, което се случи на разговора и съответно след това ще трябва да се вземе решение от ЦИК", каза Матева.

Всички машини са на Смартматик. Техни са и тези 9600, които достави "Сиела Норма" за изборите на 4 април. Сега обаче "Сиела" не е посредник в разговорите за новите около 1500 машини, те се водят директно със Смартматик. Сиела обаче ще модифицира софтуера на новите машини.

"Те ще обслужват и новите и старите, всички машини, които ще осигурим за изборите на 11 юли ще бъдат обслужени - модификацията на софтуера, инсталирането на софтуера, доставката им до избирателните секции в страната, защото в чужбина ще бъде през МВнР, ще бъде направено от "Сиела Норма", ако сключим договора в изпълнение на обществената поръчка, която е обявена", каза Матева.

От ЦИК уверяват, че ако софтуерът се модифицира и инсталира навреме, няма да има проблем с машините за чужбина. Те ще бъдат от тези, които в момента са в страната. Колкото до парите, които "Сиела Норма" трябва да получи за предишните избори - това ще стане едва след като се приеме работата ѝ - трябва да се предадат и всички ключове и инструменти за софтуера на машините.

"Все още очакваме информация от "Сиела" на изпратено от нас писмо на 10 юни, с което допълнително сме указали какво не е представено и трябва да представят. След като го представят отново ще прегледаме дали всичко е представено, дали може да работи този софтуер и едва тогава ще се стигне до плащане", каза говорителят на ЦИК.

Централната избирателна комисия прави всичко възможно да осигури допълнително машини, каза още Матева. И да не се осигурят, изборите ще се осъществят с наличните и ще се направи така, че да няма оспорване.

Ако пък наистина дойдат новите около 1500 - то ще има по две машини в повече от 700 секции.

Засега необходимите устройства за страната са около 9400, за чужбина - 242.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО обсъжда стратегия за киберсигурността и отношенията с Китай и Русия
НАТО обсъжда стратегия за киберсигурността и отношенията с Китай и Русия
Започват преговори за промени в здравеопазването
Започват преговори за промени в здравеопазването