НОВИНИ

НАТО обсъжда стратегия за киберсигурността и отношенията с Китай и Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 14.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Политика
Слушай новината

Лидерите на страните от НАТО приеха стратегически документ за дневния ред на Алианса до 2030 година. Отношенията с Русия и Китай бяха в центъра на срещата, на която за първи път присъства американският президент Джо Байдън. Той обсъди и бъдещата си среща с руския президент Путин в сряда.

Румен Радев очаква страната ни да извлече ползи от бъдещите планове на Алианса за съвместно развитие на технологиите и иновациите в отбраната. В Брюксел Радев разговаря и с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Нова страница в историята на НАТО и на трансатлантическите отношения - така генералният секретар на Пакта определи днешната среща. Планът за развитие на Алианса до 2030 година включва съвместни действия на съюзниците в производството на високоефективно военно оборудване, технологии и иновации. Нещо, от което, според президента Радев, могат да се възползват и българските компании.

Русия и Китай бяха в центъра на разговорите на лидерите. Според Йенс Столтенберт отношения с Москва в момента са най-лошите от края на Студената война, а Пекин представлява предизвикателство в много сфери, включително отбраната.

"Подходът към Китай е много внимателен - Китай се оценява не като непосредствена заплаха, Китай се оценява като предизвикателство за бъдещето - знаете огромния ръст на икономиката в Китай, мощта на тази държава, която вече заделя втория по големина военен бюджет, разработва високотехнологични оръжия, но в същото време нека не забраняваме, че Китай е огромен търговско-икономически партньор на всички страни от
НАТО, на ЕС. Нашите икономики са изключително свързани и този факт също се отчита. Реално няма промяна в позицията на НАТО спрямо Русия - от 2014 г. досега. Има промяна от днес и това е решимостта на президента на САЩ Джо Байдън, който е мотивиран за срещата с президента на Русия Владимир Путин в сряда да се търсят общи сфери за сътрудничество, да се търсят всички възможни начини за намаляване на напрежението, да се търсят онези общи теми, където позициите и на САЩ, и на Русия, и на НАТО, и на ЕС съвпадат и са важни - запазването на мира, за борбата с кризи от различен характер", каза президентът Радев.

Присъствието на Байдън в Брюксел беше определено от много лидери като завръщането на САЩ в НАТО след ерата Тръмп. Американският президент коментира, че Алиансът и Европа са изключително важни за Америка.

За първи път в среща на върха на НАТО участва и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, който коментира в началото на срещата, че очаква разрешаване на спорните въпроси с България, за да може страната му да се присъедини и към Европейския съюз.

Сред срещата на лидерите българският президент Румен Радев проведе двустранна среща със Зоран Заев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябват още 6 млн. евро за възстановяването на катедралата "Нотр Дам"
Трябват още 6 млн. евро за възстановяването на катедралата "Нотр Дам"
Новите 1500 машини за изборите може да се купят без посредничеството на "Сиела Норма"
Новите 1500 машини за изборите може да се купят без посредничеството на "Сиела Норма"