НОВИНИ

"Следи върху камък" - последната, недовършена творба на Светлин Русев

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 14.06.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
Слушай новината

Последната, недовършена творба на акад. Светлин Русев - "Следи върху камък", беше показана за първи път в родния му град Плевен в галерия "Илия Бешков".

Каменната композиция е от девет гранитни блока с тежина около 10 т, изрисувани с въглен. Скулптурата - мащабен проект за живопис върху гранит, е пренесена преди дни от с. Драгичево, където е създадена.

Дъщерите на художника Милкана Русева и Ралица Русева даряват творбата на плевенчани. По думите им творецът е имал идея да я оцвети, но си е отишъл от този свят преди да успее. Днес се навършват 88 години от рождението на големия художник. На тази дата приживе Светлин традиционно показваше свои нови картини в изложба в Плевен.

"Това е правилното място, да си дойде в неговия роден град. Баща ми беше много свързан с родния си град, направи най-голямото дарение тази колекция безценна в Плевен. И тъй като имахме други предложения, финансови, които не приехме и решихме, че това е най-правилното място да си дойде в неговия роден град", каза Ралица Русева.

"Мисля, че е редно тази знакова негова творба да стои, последният му дъх е запечатан тук със средствата на въглена, началото на нещо, което би било никой не знае какво, но и така е много интересно, като композиция, като замисъл, като един олтар. Той казва ако е път, трябва да е към храма, иначе защо да е път", допълни проф. Кирил Мескин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минеков: Има множество сигнали за проблеми с реставрации на имоти и недвижими паметници на културата
Минеков: Има множество сигнали за проблеми с реставрации на имоти и недвижими паметници на културата
Левски започна лятна подготовка
Левски започна лятна подготовка