НОВИНИ

Адвокати от Смолян протестираха срещу закриването на районните съдилища

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:45, 14.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

В Смолян адвокати протестираха срещу предложението районните съдилища в областта да бъда закрити и да се преобразуват в териториални отделения на Районен съд-Смолян. На широка дискусия за т.нар. "Нова съдебна карта" служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов се обяви срещу закриването на 50 районни съдилища.

Според него трябва да се запази ролята на районния съд като основен първоинстанционен съд. Стоилов призова окончателно решение да вземе при работещ парламент и редовно правителство.

Адвокатите в Смолян се обявиха против преобразуването на районните съдилища в областта като териториални поделения на Районен съд-Смолян. Не са съгласни и с предложението всички граждански дела с материален интерес над 2000 лева да станат на първоинстанционна подсъдност в Окръжния съд на областния град.

"За област Смолян считаме, че ще са налице крайни неблагоприятни последици, ограничаване на достъпа до правосъдие, както и може би демографски срив", каза адвокат Елена Радева от Адвокатската колегия в Смолян.

"Ние ще искаме провеждане на широко и задълбочено обществено обсъждане на този модел тук на място", каза адвокат Иванка Сивенова, която е секретар в Адвокатска колегия в Смолян.

Според адвокатите промяната в подсъдността означава втора инстанция за най-масовите граждански дела да стане Апелативен съд-Пловдив. Това създава сериозен проблем заради трудното пътуване в планинския район и сериозно повишава разходите за делата.

Подобни критики срещу предложения модел за промени се чуха и на широка дискусия, която организира правосъдният министър. Професор Янаки Стоилов заяви, че съдебната реформа е необходима, но не трябва да се прави прибързано, за да се отчете изпълнението на поредния проект с европейско финансиране.

"Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите. Водещите принципи при определянето на Съдебната карта трябва да са достъпност и ефективност на правосъдието. Моето убеждение е, че колкото по-нискостоящ е един съд, толкова по-голяма е социалната роля в общността, в общината където той се намира", каза служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Изработилите проекта коментираха, че предложението им за промяна на подсъдността както за граждански, така и за наказателни дела е примерно и дебата по него предстои.

"По отношение на териториалните отделения ние многократно подчертахме, там където е имало районен съд, пак ще има съд. На практика реформата ще се изрази в това, че няма да има председател на съда. Ще бъде реформирана общата специализирана администрация без да има съкращаване на щатове", каза Боряна Димитрова, която е член на ВСС.

Правосъдният министър настоява обсъждането да продължи. Според проф. Янаки Стоилов окончателното решение трябва да се вземе в диалог с редовно правителство.

Репортери: Иво Никодимов и Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протасевич говори пред журналисти в Минск
Протасевич говори пред журналисти в Минск
Федерер стартира с труден успех защитата на титлата в Хале
Федерер стартира с труден успех защитата на титлата в Хале