НОВИНИ

Специален щаб на МВР ще следи кампанията и изборите

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 15.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

Специален щаб под ръководството на главния секретар на МВР и в синхрон със службите, ще следи кампанията и изборите.

Вътрешният министър обвърза кадровите промени в МВР и със задължението и желанието на служебния кабинет да осигури честен вот. Бойко Рашков съобщи за опити на служители на МВР да помагат на партии за купуване на гласове. За тази кампания досега са постъпили 9 сигнала за нередности.

Всеки глас трябва да бъде отчетен така, както е подаден вотът. Без манипулация и изкривяване на политическата картина.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков увери, че затова е предприел всички организационни мерки, които да гарантират в много голяма степен провеждането на честни избори на 11 юли.

Според министъра направените промени в състава на МВР трябва да пресекат евентуални опити за съдействие.

"Ако има отделни случаи, в които някои служители в министерството са се опитвали да съдействат на една или друга политическа партия, те са, бих ги нарекъл, инцидентни случаи. Ние имаме информация в тази насока и ще вземем необходимите мерки", заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той допълни, че до 11 юни са постъпили девет сигнала в МВР, свързани с изборни престъпления и уточни, че към момента не са образувани досъдебни производства.

Два са от София област. Останалите са от Габрово, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Разград, Сливен и Смолян.

Министърът не уточни ангажираният числен състав на полицейските служители осигурен за изборите, но увери, че за реда ще следят ГД "Национална полиция" и Жандармерията.

Бойко Рашков очерта и рисковите места в страната за купен вот като се позова на анализ, направен от "Антикорупционен фонд".

"На първо място се сочи Бургас, после са Кърджали, Благоевград, Стара Загора и други. Искам да ви кажа какво съм забелязал аз, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Имаме няколко дела, които се отнасят за покупко-продажба на гласове от други партии", каза още Бойко Рашков.

Относно подготовката за вота от МВР заявиха, че са изготвени удостоверенията, които ще заместват по необходимост документите на българските граждани, които нямат такива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
209 бакалаври и 113 магистри получиха дипломите си от ФЖМК
209 бакалаври и 113 магистри получиха дипломите си от ФЖМК
Комадирът на ВМС: Локализирано е мястото, където е паднал изтребителят в Черно море
Комадирът на ВМС: Локализирано е мястото, където е паднал изтребителят в Черно море