НОВИНИ

Служебният кабинет отчете дейността си (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:58, 15.06.2021 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет отчете дейността си след като измина първият месец от мандата му. По думите на служебния премиер Стефан Янев - куражът на служебния кабинет се състои в откриването на корупция в публичния сектор. Служебните министри говориха за системен безпорядък и липса на правила в различните сектори.

Без да има комфорта на първите 100 дни както би било, ако кабинетът е редовен, служебният премиер каза, че заедно с вицепремиерите си и министри ще направят анализ на първия месец от управлението си, в търсене на истината за причините, изкарали хората на площадите миналата година, с отговор до момента цитирам "хаос и безпорядък и корупция на всички нива в държавата".

Премиерът Стефан Янев обяви, че заедно с министрите си прави този отчет, за да може хората да усетят, че има нов стил на управление и да им помогне да преодолеят чувството за безпомощност и безнаказаност срещу корупцията на всички нива, която служебният кабинет откривал.

"Това, което заварих и казах в първото си телевизионно интервю. Думата, която използвах беше хаос. За съжаление, колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми, в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос, по-скоро един системен безпорядък и липса на правила", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

По думите му куражът на служебното правителство се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което може да се нарича "корупция, маскирана в благовидна и законосъобразна форма".

Социалният министър Гълъб Донев припомни, че още на първото си заседание служебният кабинет е взел решение за удължаване на мярката за 50 лева към пенсиите на над 2 милиона пенсионери.

"В скоро време предстои да се увеличат пенсиите на 1 милион 245 хиляди пенсионери с 5 процента така, че да бъдат осъвременени пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 година", каза министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че в Плана за възстановяване и развитие се променят 50 процента от проектите и се включват нови проекти и реформи.

"Средствата по Плана за възстановяване и развитие не са застрашени и страната ни ще получи около 13 процента префинансиране от механизма за възстановяване и устойчивост, най-вероятно тази година", добави вицепремиерът Атанас Пеканов.

Става дума за около милиард и 600 милиона лева.

Икономическият министър припомни, че е сложил таван на кредити от ББР до 5 милиона, след като е установил, че близо 3 милиарда са дадени само на 28 фирми. Коментира и 630-те милиона дадени за строеж и ремонт на язовири, от които са готови само 10, но не са влезли в експлоатация, а за 3 е установил, че са празни.

"На базата на тази част от анализа, от вчера съм дал разпореждане всички завършени язовири да влязат в експлоатация, да бъдат предадени, както и всеки договор с външен изпълнител оттук нататък, предоставян към Комисията за прозрачност и контрол", отбеляза министърът на икономиката Кирил Петков.

Мерки, бюджетирани само до края на март и никакви средства в бюджета, с които те да бъдат продължени. Това твърди, че е заварил финансовият министър.

"Другото нещо, което заварихме и е проблем навсякъде по системата, е липса на контрол. Липса на предварителен контрол как се възлагат договори и поръчки, липса на последващ контрол как се изпълняват тези договори и поръчки", подчерта Асен Василев.

Пандемията COVID-19 и мерките, свързани с нея, са приоритет номер едно пред здравното министерство, обясни Стойчо Кацаров.

"Лошите резултати, които отчитаме се дължат на 2 причини - недоброто състояние на здравната система и лошото управление на кризата", каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Последно място по брой тестове и първо място по обща смъртност са сред посочените от министъра примери. Ниският брой заболели в момента ще дадат на страната ни възможност да влезе в зеления списък на Евросъюза.

Предприети са всички мерки за осигуряване на честен и прозрачен вот на 11 юли без купени гласове, обяви министър Бойко Рашков.

Коментира и темата за подслушванията. Каза, че са проследявани не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани, което по думите му е престъпление по Наказателния кодекс.

"Доказателства има и ще ги представя в новия парламент, в новосъздадената Комисия за контрол на службите и контрола върху СРС. Нека парламентът реши какво да прави", заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

Ако сега обяви имена и доказателства, би погазил закона, обясни още Рашков.

Да се върне държавността и да се спре беззаконието - това ще са основните цели на служебното правителство до края на мандата му, обяви в заключение премиерът Стефан Янев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откраднаха какаовата шушулка от ботаническата градина на БАН
Откраднаха какаовата шушулка от ботаническата градина на БАН
Петко Петков разкри какво има в плика от записа с Пламен Узунов (ВИДЕО)
Петко Петков разкри какво има в плика от записа с Пламен Узунов (ВИДЕО)