Радев: Проблемите в енергетиката създават рискове за сектора, икономиката и хората

от БНТ
18:26, 15.06.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Натрупаните проблеми в енергетиката създават сериозни рискове пред този сектор, икономиката и хората. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща, проведена днес на "Дондуков" 2, с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата беше по молба на Иванов, който сподели с държавния глава най-належащите проблеми в енергетиката и очерта нуждата от реформа.

Забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция, чието изграждане продължава вече 12 години, е сериозен проблем, отчете председателят на КЕВР.

По думите му има редица въпроси, свързани и с изграждането на българската част от газопровода "Турски поток".

Липсата на разклонения на газопровода до градове от Северна България като Свищов, Козлодуй, Лом и Видин показва, че това е само транзитен газопровод, построен изцяло с български средства, без яснота дали те ще могат да бъдат възстановени от транзитните такси при ниските обеми на пренос, посочи Иванов.

Президентът и председателят на енергийния регулатор обсъдиха и тежкото състояние, в което се намира ТЕЦ "Марица-Изток 2" и необходимостта от устойчиво решение за бъдещето на въглищните електроцентрали.

Обща беше позицията, че България има остра нужда от национална енергийна стратегия, която да даде повече яснота и предвидимост за бъдещото развитие на българската енергетика в контекста на прехода към по-ниски въглеродни емисии и защита на работещите в сектора.

"Изработването на енергийна стратегия следва да бъде сред първите задачи на следващото управление", посочи президентът.

По думите му в енергетиката са необходими устойчиви и дългосрочни решения, които да дават предвидимост за хората и бизнеса. В Плана за възстановяване и устойчивост, по който работи служебният кабинет, има иновативни енергийни проекти, които могат да допринесат за развитието в тази посока, отбеляза държавният глава.

Румен Радев призова за ценово решение на енергийния регулатор по отношение на електрическата и топлинна енергия, което максимално да бъде съобразено с възможностите на българските граждани и на бизнеса.

Председателят на КЕВР увери, че регулаторът ще положи усилия цената да бъде възможно по-ниска от очакваното, въпреки рязкото поскъпване на природния газ и цените на въглеродните емисии.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Загуба след загуба, волейболистите ни отстъпиха и на Аржентина
Загуба след загуба, волейболистите ни отстъпиха и на Аржентина
От специалните ни пратеници: Преди ключовата среща между Байдън и Путин
От специалните ни пратеници: Преди ключовата среща между Байдън и Путин