НОВИНИ

Сигнал от кв. "Орландовци”: Как се живее без канализация и тротоар

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:46, 16.06.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Улица в столичния квартал "Орландовци" е без канализация, без отводнителни шахти и без тротоар, а близката река редовно залива улицата.

Проблемното място е участъкът, където се пресичат улица "Овчарска" и улица "279". Няма канализация, шахти и тротоари. И така години наред.

Стоянка Георгиева, която живее тук над 50 години, разказа в "Денят започва", че това каре се е оказало "горещ картоф" за всички кметове и управници. По думите ѝ всеки индивидуално е писал жалби и е търсил помощ от общината, но за съжаление не са получавали такава. Казвали им, че трябва да се направи неоправено отчуждаване на имоти.

Кметът на район "Сердика” инж. Тодор Кръстев обясни, че основният проблем наистина е, че не е проведена отчуждителната процедура, която попада върху гаражи и част от къщите.

"Аз се радвам, че с хората стигнахме до общия извод, че част от тях трябва да бъдат съборени, да станат публична общинска собственост, за да можем ние да изградим улицата. Ние сме я направили в тази част от квартала, където нямаме проблеми с отчуждаването и 2020 година беше подновен изцяло водопроводът и канализацията, беше асфалтирана и бяха подновени тротоари", обясни кметът.

По думите му много трудно се намират пари за отчуждаване на такъв малък обект и това е основната спънка. През 2020 г. е започната кореспонденция със "Софийска вода". Оттам отговориха за БНТ, че в настоящия бизнесплан 2017 - 2021 година на дружеството не са предвидени за изпълнение канализационни проекти на посочените улици.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готови ли са седмокласници и десетокласници за изпита?
Готови ли са седмокласници и десетокласници за изпита?
Жители започват блокада заради лошото състояние на пътя Гълъбово - Мъдрец
Жители започват блокада заради лошото състояние на пътя Гълъбово - Мъдрец