НОВИНИ

Бум на ухапани от кърлежи в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 16.06.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Зрители от Благоевград подадоха сигнал за наличието на много кърлежи по тревните площи в областния център. Повече са и случаите на ухапани от този вид паразити хора, които са потърсили помощ в Спешния център в сравнение със същия период на миналата година.

Заради влажното и топло време през последните месеци се забелязва значително повишение на популацията на кърлежите в областния град. Жителите са притеснени, защото ухапванията могат да бъдат изключително опасни.

"Страхувам се най-вече заради детето, като всеки, аз съм баба на детето, така че надявам се, че хората, които са отговорни за това, институциите, да си свършат работата”, заяви Малина Стойкова.

"Аз също имам две кучета и този проблем ме вълнува. Тази година не, миналата година точно тук бяха закачили, да се надяваме, че тази година ще бъде по-трайно обработването, в смисъл по-качествено. Те се закачат и за хората, особено опасни са, не само за животните, нашите домашни любимци”, коментира Красимира Митева.

Според хората безстопанствените кучета също допринасят за разпространението на паразитите. От община Благоевград увериха, че всички необходими мерки за овладяване на популацията на кърлежите като косене на тревните площи и пръскане са предприети.

"Дезакаризацията е тройна тази година, първата беше изпълнение по график, април месец, сега след 16 юни е втората и септември месец е третата в зависимост от това какво е времето и ще преценим, може би ще се наложи и за четвърти път да се пръска", обясни зам.-кметът на Благоевград инж. Венелин Трошанов.

Според медици проблемът не трябва да се подценява, тъй като колкото повече време кърлежът остане прикрепен за нас, толкова по-голям е рискът да ни предаде опасни инфекции.

"Най-вече месец май има един значителен ръст на ухапаните от кърлежи. Заразявайки се от животните, предава различни видове болести, които са доста опасни и за съжаление понякога могат да доведат до смъртен изход. Ако се проявят симптоми след ухапване в рамките на от няколко дни до един месец, би трябвало човекът, който е ухапан от кърлеж, веднага да отиде на лекар”, посъветва директорът на Спешния център в Благоевград д-р Красимир Михайлов.

Появата не червено петно с обезцветяване в средата на мястото на ухапването е типично за лаймска болест. Около 30% от кърлежите са преносители на инфекции.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори
ВСС открива нова процедура за номинация на европейски прокурори
"Библиотека в куфар“ ще привлича нови читатели във Ветово
"Библиотека в куфар“ ще привлича нови читатели във Ветово