НОВИНИ

"Библиотека в куфар“ ще привлича нови читатели във Ветово

bnt avatar logo
от БНТ
06:49, 16.06.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Читалището в град Ветово, Русенско, с иновативна инициатива за лятото. "Библиотека в куфар" ще обикаля из селището, за да предоставя книги по домовете на деца и на трудно подвижни възрастни.

В читалището във Ветово подреждат книгите в стари куфари, за да ги занесат в детската градина, а след това и в пенсионерския клуб.

"Най-малките да запознаем с новите ни книжки, също така и възрастните, да пробудим техния интерес, за да видят, че имаме доста нови книжки, с нови автори, от различен жанр”, каза библиотекарката Василка Неделчева.

Заради коронавируса и ограничителните мерки през последните месеци по-малко хора се престрашавали да идват в читалищната библиотека, въпреки взетите предпазни мерки.

"С читатели работихме, като по един влизаха. Спазвахме епидемиологични мерки, дезинфекцирахме книгите. Поставяхме в чували. Това беше много трудно. Пък и хората като чуха за коронавируса, просто сами се отдръпнаха”, сподели секретарят на читалище "Никола Йонков Вапцаров – 1909 г.” Янка Колева.

Сред редовните посетители на библиотеката е 7-годишният Ивелин Тихов.

"Има много книжки, които мога да разглеждам”, коментира той.

Миналата година читалището във Ветово е спечелило проект за над 4000 лева за купуване на книги. И са обогатили фонда си с много съвременни автори. При избора на литература са се съобразили и с вкуса на постоянните си читатели. Надяват се с инициативата "Библиотека в куфар" да привлекат и нови.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бум на ухапани от кърлежи в Благоевград
Бум на ухапани от кърлежи в Благоевград
Жега в Калифорния - температурите надминаха 40 градуса
Жега в Калифорния - температурите надминаха 40 градуса