НОВИНИ

От 13 юли започва прием по мярката "Кризисно съхранение на вино“

bnt avatar logo
от БНТ
21:24, 29.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
юли започва прием мярката кризисно съхранение виноldquo

От 13 до 24 юли ще се проведе прием по мярка "Кризисно съхранение на вино“, съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.

Това е петата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., по която ДФ "Земеделие“ отваря прием от началото на 2020 година. Мярката ще се прилага само през финансовата 2020 г. Целта й е преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор, породени от пандемията от COVID-19.

По мярка "Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино. За финансова помощ могат да кандидатстват винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 4 май – 20 септември 2020 г. Размерът на финансовата помощ е 0,04 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или еквивалентната/преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100 % от стойността на допустимите разходи.

На официалната интернет страница на ДФ "Земеделие“ са публикувани образци на документите за кандидатстване.

Документи по мярката ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на ДФ "Земеделие“, ул. "Гусла" 3, отдел "Вино, промоционални програми и лицензии“, след предварително записан час на един от следните телефони: 02/81 87 513, 02/8187 517 и 02/8187 534. С цел избягване на големи струпвания от хора, молим бенефициентите да спазват стриктно предварително записаните часове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски дипломат: Путин и Си Дзинпин възнамеряват да управляват до живот
Американски дипломат: Путин и Си Дзинпин възнамеряват да управляват до живот
Хеликоптер заля с вода турски тв екип, който отразява пожар (Видео)
Хеликоптер заля с вода турски тв екип, който отразява пожар (Видео)