НОВИНИ

От ЦИК отчетоха проблеми с 19 машини при вота

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:22, 21.11.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Политика
Слушай новината

Спокойно започна и продължава да бъде изборният ден в страната и чужбина.

Към 11 часа избирателната активност е 8,68%. За сравнение с изборите на 14 ноември, тя е с малко по-висока - към същия час миналата неделя избирателната активност е била 8,62%, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Към 11.00 часа най-ниска е избирателната активност в Кърджали, където са гласували 4,41% от имащите право на глас, а най-висока е във Враца - 11,84%. Над 11% е и във Видин, Смолян и Ямбол.

Към този час 19 машини са отказали да работят. Вчера спряха 6 устройства. Основните проблеми са с принтерите на машините, имало е проблеми и с екраните. Други устройства са спрели да работят, понеже не са били включени в електрозахранващата мрежа и след като е свършила батерията, гласуване е било преустановено. Има и машини, за които не са открити картите за гласуване, които вчера са били в секционната избирателна комисия, но днес ги няма по неясни причини, за това там е преминато към хартиен вот.

Общо 7 са жалбите и сигнали, постъпили в ЦИК към този момент. Три от тях са за избиратели, които на 14 ноември са били извън страната, подали са заявления да гласуват. Сега вече са у нас, но тъй като са в списъците на заличените лица са имали проблем да бъдат допуснати.

В чужбина основните проблеми са свързани с неявяване на членове на комисии, заради положителни проби за коронавирус, но те са били сменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите в Брюксел гласуват в 15 секции
Българите в Брюксел гласуват в 15 секции
Нов обрат! Барселона отрече слуховете за Агуеро
Нов обрат! Барселона отрече слуховете за Агуеро