НОВИНИ

От "Да, България" настояват за проект на състав на МС без Калин Стоянов

От "Да, България" настояват за проект на състав на МС без Калин Стоянов
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 22.08.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Повторната номинация на Димитър Главчев за служебен премиер е резултат от неспособността на политическите сили в българския парламент да постигат съгласие и мнозинства за важни политически решения. Това се посочва в позицията на "Да, България", разпратена до медиите.

"В началото на седмицата "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" предложи именно такова решение – осигуряване на алтернатива за избор на служебен премиер. По наша инициатива бяха организирани консултации с всички парламентарно представени формации, без ДПС-Пеевски, с цел задвижване на процедурите за приемане на внесените от ПП-ДБ промени в Закона за Сметната палата, които щяха да позволят избор на човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата. Предложихме обсъждане и на всички други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет.

За нищо от това не беше намерено мнозинство от 121 народни представители", посочват от ормацията.

От "Да, България" настояват още кандидатът за служебен премиер да се съобрази с обществените очаквания и не просто да представи проект на състав на Министерски съвет, в който отсъства името на Калин Стоянов, а да гарантира, че "няма един "лейтенант" на Пеевски в МВР да бъде заменен с друг".

От литическата формация настояват още Димитър Главчев да спре да назначава и уволнява областни управители под диктовката на Пеевски.

От тези действия на служебния премиер ще зависи дали ръководеното от него правителство ще осигури честни и свободни избори на 27 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАП напомня за деклариране на доходите с обаждане по телефона
НАП напомня за деклариране на доходите с обаждане по телефона
Обновяват пешеходните пътеки и маркировката в София
Обновяват пешеходните пътеки и маркировката в София