НОВИНИ

От ДБ попитаха как служебният кабинет би разрешил износа на горива от руски петрол

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:27, 11.11.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
попитаха служебния кабинет разрешил износа горива руски петрол
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От "Демократична България" запитаха как служебния кабинет би разрешил износа на горива от руски петрол и цените ще паднат. Смятат, че ще стане напълно обратното. Служебният премиер отговори, че се провеждат обществени консултации. И допълни, че от суров петрол не се произвеждат само бензин и дизел, а и други субстанции, които трябва да бъдат складирани. Гълъб Донев запита дали като рафинерията се задръсти цената ще се промени.

"Цените на горивата са критичен въпрос за България. Прави натрапчиво впечатление - по едни въпроси взимате решение, а по други казвате, че сте служебно правителство. Така например, увеличихте концесията на пристанище "Росенец". ЕК ви каза, че подходът ви не е правилен. Не знам как си представяте - как ще бъде разрушен износът на горива от руски петрол и цените ще паднат. Ще стане обратното - цените ще се повишат. Износът на дизел ще се увеличи и цената ще скочи. Важно е да разберем - ще поискате ли мнението на НС или служебният кабинет ще си вземе някакво решение", попита Мартин Димитров - ДБ.

Гълъб Донев - служебен министър-председател: "Решение за премахване на забраната за износ на горива от руски петрол не е приемана от МС. Ограниченията за износ касае само суровия нефт. Това, което ще произтече след обществените консултации, ще направим преценка дали тази забрана ще доведе до намаление на цените на горивата или обратното. Защото от суров петрол не се произвеждат само бензин и дизел, а други субстанции, за които трябва място и обеми, които трябва да бъдат складирани. Отговорете си като рафинерията се задръсти от тези субстанции, които няма къде да пласира, дали цената ще се промени".

Мартин Димитров: "Служебният премиер каза: "няма да питам парламента, ние си правим обществено обсъждане и ще си вземем решение". Защо няма анализ?

"Точно обратното, правим анализ", отговори Гълъб Донев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пари Сен Жермен гостува в музея на Доха с различни атракции за виртуална реалност
Пари Сен Жермен гостува в музея на Доха с различни атракции за виртуална реалност
Гълъб Донев в НС: Служебното правителство няма собствена политика за доходите
Гълъб Донев в НС: Служебното правителство няма собствена политика за доходите