НОВИНИ

От днес работниците на завод "Арсенал" излизат в отпуск

bnt avatar logo
от БНТ
12:05, 17.01.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Оръжейният завод "Арсенал" пуска в принудителен отпуск своите работници. Причината е във високите цени на консумативите, горивата и енергията, както и надигащата се вълна от Омикрон.

В оръжейния завод "Арсенал" работят 7110 души. Голяма част от тях от днес са в принудителен отпуск със заповед на изпълнителния директор до 13 февруари. Причина затова са високите цени на електроенергията и газа, високите цени на консумативите и, не на последно място, вълната от Омикрон, която застрашава работниците, въпреки всички мерки.

Решението на ръководството е съгласувано и с двата синдиката. Първоначално те са обмисляли варианта работниците да бъдат на 4-часов работен ден, но това се оказало икономически неизгодно за фирмата

За този период - до 13 февруари, работодателят ще заплаща осигуровките на работниците. Ще върви и трудовият им стаж.

На място остават да работят съвсем малка част от служителите на "Арсенал".

"Казаха ни, че токът и газта са много скъпи. Затова излизаме в отпуск. Половината завод няма да работи, защото не могат да си платят сметките", заяви работник в завода.

Това е второто разпускане на работниците в завода. В началото на пандемията те бяха в двуседмичен отпуск. Тогава дори се заговори за съкращението на 2000 души, но до тази мярка не се стигна.

Репортер: Десислава Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович пристигна в Белград
Джокович пристигна в Белград
Джокович е на път за Белград - има ли забрана да посещава Австралия?
Джокович е на път за Белград - има ли забрана да посещава Австралия?