НОВИНИ

Белодробната болница във Варна на ръба на оцеляването, няма и заплати

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 17.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Специализираната болница за белодробни заболявания във Варна отново е на ръба на оцеляването. Здравното заведение има близо 500 000 лева дългове. Работещите там не са получавали заплати от 7 месеца.

Дълговете към доставчици на храни и лекарства за болните също не са малко. Има опасност болницата да остане и без електричество заради неплатени сметки още за март миналата година.

Белодробната болница във Варна трупа дългове от години. Причината е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулоза. Средно на ден за един пациент са нужни 100 лева, а болницата получава 70.

Управителят на болницата доц. Христо Ганчев заяви в "Денят започва", че в момента само общината може да даде пари. Това е болница, която съществува от 93 години. Издръжката ѝ е от Министерството на здравеопазването. Средната стойност, която е нужна за болен на ден, е 100 лв. Парите, които министерството е давало е 38 лв. Сумата вече е променена на 70 лв.

"Тази е разликата, от която се трупа всичкото това нещо, защото нямаме никаква друга възможност да получаваме пари,", казва доц. Ганев.

В болницата и стационара към нея работят 30 души. От няколко месеца те не са получавали заплати.

"Ние вече сме на предела на силите си и може би след един-два месеца всички ще напуснем. Просто няма смисъл. Без пари няма как да се работи", каза Йорданка Славова, главна сестра.

В цялата болница само доц. Ганчев е със специалност по белодробни болести. Отскоро идва и друга лекарка - пенсионерка, която работи в болницата три пъти седмично по няколко часа.

Голяма част от персонала са пенсионери, което означава, че поне не остават гладни, въпреки че се закъснява със заплатите, казва доц. Ганчев.

Лечебното заведение дължи близо 34 000 лева за ток и може да остане на тъмно, ако сметката не бъде платена.

"С енергото сме се разбрали, но трябва да осигурим наистина пари. В момента общината може само да даде парите", каза управителят.

В болницата се надяват на помощ не само от Община Варна, но и от държаватa.

Болницата има нужда и от спешен ремонт. Сградата не е обновявана над 15 години и се руши.

Вижте повече във видеото

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте още теми на "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоновден е!
Антоновден е!
Д-р Алибрахим, който е в първа линия в борбата с COVID-19 у нас, все още чака за българско гражданство
Д-р Алибрахим, който е в първа линия в борбата с COVID-19 у нас, все още чака за българско гражданство