Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ген. Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра

от БНТ
08:23, 17.01.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Като бягане пред вятъра определи ситуацията със Сотир Цацаров ген. Атанас Атанасов, зам.-председател на НС и депутат от "Демократична България" в предаването "Денят започва".

"Понеже е разбрал, че ще му бъде отнет достъпът до квалифицирана информация, е решил да подаде оставка. Това е моят прочит. Каквото и да се говори, убеден съм, че той е бил информиран за проверката, защото са му искани обяснения от служители на ДАНС", каза Атанасов.

"За мен е по-важна същината на казуса, защото това, което разбирам през медиите - тези действия са предприети заради онази прословута среща, наречена "ЦУМгейт". Още тогава трябваше да бъдат предприети действия по отношение на г-н Цацаров. Политическата ситуация беше такава, че това не можеше тогава да се случи, тъй като службите за сигурност, кадрувани от Бойко Борисов, тяхната задача беше не да разкриват такъв тип случаи, а да ги прикриват", каза Атанасов.

КПКОНПИ беше създадена от няколко структури, сглобени на едно място, за да се намери работно място на Цацаров след като му изтече мандата като главен прокурор, смята Атанасов.

Нищо не свърши тази комисия освен да подгони някои от неудобните на властта. Резултати никакви. Затова там е необходимо да се извършат някои промени. Готвят се законодателни актове, ще ги обсъждаме когато станат факт, каза той.

Атанасов допълни, че е скептичен към начина на работа на такъв тип паралелни институции. За него прокуратурата е органът, който трябва да се занимава с незаконните, нетрудовите доходи.

Именно заради бездействието на прокуратурата по отношение на толкова фрапиращи случаи публично известни за корупционни практики - за някакви чекмеджета, за някакви кюлчета, пари заминали някъде, се търси някакъв паралелен механизъм за разследване, смята ген. Атанасов.

"Добре е да създадем механизъм, през който да се преследват нетрудовите, незаконните доходи, конфликта на интереси, но не бива една бухалка да я превръщаме в нова бухалка. За мен е важно да се направи радикална промяна в прокуратурата и това е органът, който би следвало да извършва задълбочено разследване на корупционните практики и да се търси отговорност в съда", каза ген. Атанасов.

За него е добре да се раздели комисията на две.

Атанасов смята, че трябва да се видят детайлите и не може да направи преценка дали Цацаров ще бъде подведен под отговорност.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев - ген. Атанасов заяви, че той има между 8 и 10% подкрепа от българското общество и дали смята, че с такава оценка е ефективен в борбата с престъпността.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал с безпроблемно начало на Australian Open
Рафаел Надал с безпроблемно начало на Australian Open
Осака започна победоносно защитата на титлата си в Мелбърн
Осака започна победоносно защитата на титлата си в Мелбърн